Jaki piec konwekcyjny sprawdzi się w małej restauracji
Otwierasz niewielkie bistro lub kameralną restaurację? Takie lokale cieszą się obecnie dużą popularnością wśród osób, które lubią smacznie zjeść, a na miejsce posiłku wybierają lokale niszowe. Wraz z modą na mniejsze knajpki nastała potrzeba organizowania pracy kucharzy na niewielkim zapleczu gastronomicznym. Dobrym wyborem do kuchni o kompaktowym metrażu okazują się piece konwekcyjne. Są dostępne w różnych wariantach.
Piec konwekcyjny to jeden z najważniejszych elementów na kuchennym zapleczu. W restauracji służy do przygotowywania potraw wieloma metodami, dzięki czemu zastępuje pracę nawet kilku innych urządzeń. Z tego względu piec konwekcyjny gastronomiczny powinien znaleźć się zwłaszcza w małej restauracji.
Charakterystyka pieca konwekcyjnego gastronomicznego
Piece konwekcyjne gastronomiczne powstały w odpowiedzi na potrzeby profesjonalistów. Umożliwiają kucharzom realizację przepisów podstawowych, a także tych nietypowych. To zasługa obróbki termicznej, która odbywa się z wykorzystaniem ciepłego powietrza. Krążąca para wodna umożliwia nie tylko równomierne wypiekanie czy duszenie potraw, ale także optymalizuje ilość zużywanej energii. Według ekspertów ze sklepu Technica, właściciele restauracji szybko odnotowują korzyści finansowe płynące z korzystania z pieców konwekcyjno-parowych.
Dania przyrządzane w piecu konwekcyjnym
Niewielkie zaplecze gastronomiczne w lokalu nie powinno ograniczać inwencji twórczej kucharzy. Dlatego dobrze jest dostarczyć im sprzęt AGD, który umożliwia obróbkę termiczną dań kilkoma metodami. Piec konwekcyjno-parowy pozwala na:
- pieczenie konwekcyjne,
- blanszowanie,
- gotowanie na parze,
- regenerację,
- pieczenie z sondą,
- gotowanie w niskich temperaturach,
- rozmrażanie,
- pasteryzowanie,
- suszenie warzyw i owoców.
Dzięki mnogości funkcji jest w stanie skutecznie zastąpić nawet kilka urządzeń kuchennych. To z kolei wpływa na oszczędność pieniędzy i miejsca w lokalu.
Piec konwekcyjny Hendi, Unox czy inny?
Inwestorzy, którzy zdecydują się na wyposażenie kuchni w piece konwekcyjne, stają przed dylematem, jaki typ urządzenia wybrać. Do najpopularniejszych i najczęściej wybieranych rozwiązań należą:
- piece konwekcyjne Hendi,
- piece konwekcyjne Unox,
- piece Rational.
Sama marka to jeszcze nie wszystko. Choć restauratorzy bardziej ufają sprawdzonym producentom, to dodatkowo muszą zadecydować, jaki będzie sposób zasilania pieca konwekcyjnego. Do wyboru pozostają:
- piece elektryczne konwekcyjno-parowe,
- piece konwekcyjne działające na gaz,
- zestawy combi-duo oferujące więcej funkcji na tej samej powierzchni.
W mniejszych lokalach gastronomicznych, gdzie oprócz walorów praktycznych liczy się także rozmiar, lepiej sprawdzą się wielofunkcyjne sprzęty. Pieczenie konwekcyjne, podobnie jak inne metody obróbki cieplnej, umożliwią szybkie wydawanie nawet kilku kompletnych potraw jednocześnie. Tym, co szczególnie ważne jest fakt, że smaki i zapachy dań nie mieszają się między sobą.
Piece konwekcyjne Uvox, podobnie jak wspomniane już piece konwekcyjne Hendi czy Rational, stanowią więc racjonalny wybór w gastronomii. Nowoczesne modele mają szereg wygodnych rozwiązań, które uławiają pracę kucharzom. Są ponadto sterowane zdalnie, z pomocą komputera, a dzięki dedykowanemu programowi pozwalają śledzić procesy obróbki termicznej i w łatwy sposób kontrolować przebieg procesów. Ryzyko przypalenia, zbyt dużego wypieczenia, nierównomiernego ugotowania czy mocnego zarumieniania zostaje dzięki temu zredukowane do minimum.
Materiał zewnętrzny