Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Smaki kuchni śląskiej w międzynarodowym gronie

W wodzisławskim Zespole Szkół Ekonomicznych odbyły się warsztaty gastronomiczne z udziałem nauczycieli, szefów kuchni i uczniów z pięciu państw partnerskich: Turcji, Słowenii, Rumunii, Francji i Włoch. Spotkanie odbyło się w ramach projektu Erasmus+ „Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion”.

Smaki kuchni śląskiej w międzynarodowym gronie

Projekt zakładał nabycie przez jego uczestników umiejętności i kompetencji w zakresie sporządzania potraw charakterystycznych dla naszego kraju i regionu, integrację międzynarodową zespołów uczniów i nauczycieli oraz wymianę doświadczeń zawodowych i komunikacji zawodowej w języku angielskim. W ciągu sześciu dni przybyli zza granicy goście, pod przewodnictwem koordynatora projektu i nauczyciela gastronomii Krzysztofa Zielonki, uczyli się sporządzania dań kuchni polskiej i śląskiej oraz sztuki carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach), poznając przy tym kulturę i tradycje kulinarne Polski i Śląska. Uczestniczyli również w lekcjach otwartych języka polskiego, matematyki i przedmiotów zawodowych. Mieli możliwość poznać tradycje barbórkowe, mikołajkowe oraz regionalne specjały w okolicznych restauracjach oraz zwiedzali atrakcje Wodzisławia Śląskiego i Rybnika. Zgodnie z założeniami projektu uczestniczyli też w wycieczce krajoznawczo-gastronomicznej do „Chaty Chleba” w Brennej-Górkach Wielkich i „Warowni Pszczyńskich Rycerzy” w Pszczynie, gdzie poznali tradycyjną produkcję pieczywa, masła, miodów i potraw staropolskich.

Projekt podsumowano bankietem, na którym podano dania kuchni polskiej i śląskiej, sporządzane przez międzynarodowe zespoły uczniów pod okiem nauczycieli i szefów kuchni oraz pod nadzorem Krzysztofa Zielonki. Na stołach nie zabrakło pierogów ruskich, bigosu myśliwskiego, zupy dyniowej, kotletów schabowych, sałatki warzywnej, modrej kapusty, sałatki śledziowej, smalcu ze skwarkami, z razowym pieczywem i kiszonym ogórkiem, mini przystawek z pasztetu, rogalików z marmoladą oraz ciast i deserów.

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].