Młodzi kucharze z Raciborza poznali tajniki kuchni wegańskiej
W Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 "Budowlanka-Gastronomik" przeprowadzono warsztaty kuchni wegańskiej.
Na przystawkę łososiowa marchewka, cytrynowa pasta z zielonego groszku oraz mus buraczany z pomarańczową nutą. Po przystawkach, gdy już zaostrzy się apetyt, na stół "wjeżdżają" kolejne roślinne pyszności, wegańskie wersje europejskich i azjatyckich potraw: krem z dyni z masłem orzechowym, azjatyckie pierożki samosa, czy shepherd’s pie (placek pasterza, czyli zapiekanka pod ziemniaczaną kołderką). Nie zabrakło też bardziej rodzimych smaków, choć też w nieco wymyślnych kombinacjach, takich jak karminadle z tofu, czy panczkraut – popularna na Śląsku tzw. „ciapkapusta”.
Myliłby się ten, kto uważa, że na wegańskim obiedzie, nie można się spodziewać pysznego deseru, bo przecież czy takowy istnieje – bez nabiału i jajka? I tu "roślinny” kucharz potrafiłby zaskoczyć, podając swoim gościom czekoladowe brownie i mus czekoladowy z aquafaby – wykonany na bazie piany z wody po cieciorce. A wszystkie te pyszności przygotowali uczestnicy warsztatów z kuchni wegańskiej, które odbyły się w szkole w ramach projektu - relacjonują nauczyciele CKZiU nr 1.
Warsztaty zorganizowano w ramach realizacji projektu "Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu". Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020
źródło: CKZiU nr 1 w Raciborzu, oprac. ż