Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Młodzi chcą zmieniać gastronomię

Telewizyjne programy kulinarne, podróże, dostępność egzotycznych produktów spożywczych, moda na nowinki i zdrowe żywienie – wszystko to przyczynia się do wzrostu zainteresowania młodzieży kształceniem na kierunkach gastronomicznych. – Młodzi ludzie chcą uczyć się w tych zawodach – mówi Piotr Piechaczek, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu.

Młodzi chcą zmieniać gastronomię
Monika Salamon i Dominika Mroncz są uczennicami II klasy na profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Zdjęcie wykonano podczas konkursu kulinarnego, na który dziewczęta przygotowały zupę a la creme z ziemniaków i cebuli podaną z grzankami z chleba, pieczonego w niskiej temperaturze łososia w marynacie z limonki i pieprzu oraz purée z groszku.

Kucharz i technik żywienia

Zainteresowana gastronomią młodzież może wybierać pomiędzy nauką w szkole branżowej, która kończy się zdobyciem zawodu kucharza/cukiernika lub kształceniem w technikum na profilu technik żywienia i usług gastronomicznych.– Kucharze, oprócz zajęć w szkole, mają praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych. To jest duży plus. W przypadku techników, praktyka zawodowa trwa tylko miesiąc w całym cyklu kształcenia – mówi P. Piechaczek.

Niezależnie od różnic w praktykach zawodach, zarówno kucharze jak i technicy żywienia zdają ten sam egzamin zawodowy, jednak technicy dodatkowo nabywają wiedzę na temat funkcjonowania zakładów gastronomicznych (od produkcji aż po zarządzanie nimi), układania przepisów, zamawiania produktów, kaloryczności składników i dań. – Ta wiedza przyda im się w przyszłości, gdy pracując w rozmaitych instytucjach będą zajmować się żywieniem zbiorowym – wyjaśnia Paweł Ładak, również nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.

Profesjonalny sprzęt

Od lutego tego roku uczniowie oddziałów gastronomicznych kształcą się w nowych pracowniach do praktycznej nauki zawodu. Sale powstały dzięki realizacji przez powiat raciborski unijnego projektu. Pracownie zlokalizowano w miejscu dawnej pracowni stolarskiej. – Te dwie pracownie wraz zapleczem wykonano na naprawdę wysokim poziomie. Zajęcia odbywają się na profesjonalnym sprzęcie – mówi P. Piechaczek.

Pracownie są wyposażone w kuchenki gazowo-elektryczne, a do dyspozycji uczniów pozostają m.in. dwa piece konwekcyjne, wykonana z granitu lada chłodnicza, szokówka, salamander czy kuter. Piece konwekcyjne służą do pieczenia potraw na parze, salamander pozwala osiągnąć efekty podobne do grillowania, płyta granitowa przydaje się przy wyrabianiu ciast, szokówka pozwala na błyskawiczne zamrażanie potraw, a kuter służy przeróbce mięsa, warzyw i owoców. – To sprzęt z górnej półki, pracuje się na nim bardzo przyjemnie – mówią nauczyciele gastronomii.

(żet)


Świąteczny konkurs

19 grudnia 2019 w CKZiU nr 1 nauczyciele Paweł Ładak i Piotr Piechaczek zorganizowali konkurs gastronomiczny „Potrawy wigilijne”. Wzięło w nim udział szesnastu uczniów. Zadanie polegało na przygotowaniu dwóch potraw. Pierwsza musiała mieć rybę w roli głównej, druga zależała od wyłącznej inwencji uczniów. Komisja konkursowa w składzie wicedyrektor Katarzyna Dedek, przewodnicząca rady rodziców Małgorzata Tic oraz szef kuchni restauracji Zodiac Mateusz Stukator wybrało laureatów:

  • I miejsce  – Kamila Miensopust i Dominika Marcinek
  • II miejsce – Julian Kaloudas, Daniel Kalyciok
  • III miejsce – Weronika Ryszka, Dominik Dyrszka
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].