W Tłusty Czwartek Polacy zjedzą ok. 7 tys. ton pączków
Na dzisiaj, czyli 20 lutego przypada najsłodszy dzień w roku. Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem. Prawie każdy chce zjeść w tym dniu przynajmniej jednego pączka. Dawniej wierzono, że zapewni to szczęście na cały rok.
Tradycja jedzenia słodkich pączków w Tłusty Czwartek sięga w Polsce XVI wieku. Powszechne jest przekonanie, że idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, a jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu.
Bank BNP Paribas szacuje, że tego dnia spożyjemy około 100 milionów pączków, czyli na jednego mieszkańca Polski przypada 2,5 pączka. – Przy założeniu, że przeciętny pączek waży ok. 70 gramów, 20 lutego br. zjemy 7 tysięcy ton pączków. Do przygotowania odpowiedniej ilości ciasta drożdżowego, w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte łącznie ok. 2,5 tysiąca ton mąki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masła, 1,3 mln litrów mleka oraz około 25 mln sztuk jaj – czytamy w obliczeniach banku.
Z okazji tego wyjątkowe dnia przypominamy nasz archiwalny materiał, który opublikowaliśmy w 2013 roku. Wówczas z okazji Tłustego Czwartku do swojej cukierni przy ul. Londzina zaprosił nas Adrian Malcharczyk. Cukiernia usmażyła wtedy 12 tysięcy pączków.
– Z pączkiem jak z kobietą – mówił nam ówczesny właściciel znanej raciborskiej cukierni.
A wy ile dzisiaj zjedliście pączków? Na wasze komentarze czekamy na naszym Facebooku.