Co zrobić z resztą chleba? Kilka pomsłów
W zeszłym tygodniu, gdy sytuacja w naszym kraju zrobiła się nieco bardziej gorąca, a wszystkiemu winny jest koronawirus, Polacy szturmem ruszyli na sklepy spożywcze. Nadmiar kupionych produktów, w tym chleb, obecnie lądują na śmietniku. Podpowiadamy, co zrobić z resztkami pieczywa.
Kilka pomysłów na to, co zrobić z resztkami chleba oraz bułek:
1. Grzanki
Resztę chleba pokroić w kosteczki i przypiec na patelni na maśle. W kilka minut mamy domowej roboty grzanki. Można doprawić ziołami.
2. Zupa chlebowa
Dobrze znana zupa chlebowa naszych babć. Chleb pokroić w kostki, zalać wrzątkiem, dodać odrobinę masła, ząbek czosnku, doprawić wg. uznania.
3. Przerobić na bułkę tartą
Wysuszony chleb oraz bułki z łatwością można przerobić na domowej roboty bułkę tartą.
4. Francuskie tosty/ zwykłe tosty
Czerstwy smażony chleb, moczony wcześniej w jajku. Można podawać z czymś słodkim jak dżem czy miód - tak powstają francuskie tosty. Można też zrobić wersję domową, zwykłą, przypiekając na patelni chleb z ulubionymi składnikami, np. serem i szynką.
5. Mrożenie
Tak, chleb oraz bułki można mrozić.
6. Suchy chleb dla zwierząt z gospodarstw
Osoby prowadzące gospodarstwa i posiadające zwierzęta (trzoda chlewna) z radością przygarną resztki chleba i bułek. Warto wysuszone pieczywo zbierać do reklamówek i przekazać w odpowiednie ręce. Uwaga! Pieczywo nie może mieć pleśni!
7. Zakwas chlebowy
Nie wyrzucaj pieczywa do śmietnika!