Najlepsze lody borówkowe przyrządza się w Baborowie
Lodziarnia Tomasza Szypuły pokonała konkurencję z Warszawy, Krakowa, Gdyni czy Jeleniej Góry.
- Przerabiamy coraz więcej borówki. Używamy jej nie tylko do sorbetu borówkowego. Mamy delikatny jogurt z konfiturą borówkową oraz lody - ciasteczko maślane z kruszonką i konfiturą z borówek. Popularne są lody śmietankowe z borówką. Borówka też świetne łączy się z innym owocami jagodowymi – mówi Tomasz Szypuła, lodziarski mistrz Polski 2017, reprezentant kraju na Gelato World Cup 2018 i trzykrotny zwycięzca Konkursu na „Najlepsze Lody Borówkowe”, w latach 2018-2020.
W tegorocznym konkursie rywalizowało 16 lodziarni. Głosujący oddali w sumie 7115 głosów. Po raz trzeci zwyciężyły lody z Baborowa koło Raciborza.
- O zwycięstwo co raz trudniej. Goniła nas w tym roku Warszawa, ale daliśmy radę. Konkurs nie jest dla nas celem. Jest raczej miłym efektem codziennej pracy nad komunikacją z naszymi klientami - mówi Tomasz Szypuła.
Więcej informacji TUTAJ.
Lody borówkowe. Najlepsze jakie w zyciu jadłam to smak "Trzy Jagody" w Lodziarni Galicyjskiej w Krakowie ( borówka leśna, amerykańska i kamczacka na śmietance),