Podstawy kuchni azjatyckiej - co warto o niej wiedzieć
Kuchnia azjatycka tworzy festiwal kulinarnych wrażeń zarówno pod względem aromatów, jak i smaków. Nic więc dziwnego, że przyciąga niczym magnes amatorów niebanalnego podejścia do gotowania, które na długo zapada w pamięć. Restauracji, które w jednej chwili mogą przenieść nas w magiczny świat azjatyckich wariacji kulinarnych nie trzeba daleko szukać. Warszawska Restauracja SWING to miejsce wręcz stworzone do celebrowania rytuałów kuchni Dalekiego Wschodu. Czemu zawdzięcza ona swoją niesztampowość i to, że daje nieograniczone możliwości?
Kuchnia tysiąca aromatów
Kuchnia azjatycka daje nieograniczone możliwości w komponowaniu potraw. Oczywiście żeby wydobyć z niej wyjątkowy kunszt trzeba dobrze znać się na smakach dalekiego wschodu. W takim kierunku idą kucharze z Restauracji Azjatyckiej SWING, w której nawet największy znawca kuchni azjatyckiej może odkryć jej poszczególne smaki na nowo. Restauracja SWING, pomimo swojego nowoczesnego spojrzenia na świat kuchni azjatyckiej, wciąż jest miejscem, gdzie można dowiedzieć się wielu ciekawostek o wieloletnich tradycjach kuchni Azji. Każdy, kto zdążył choć odrobinę zgłębić kulturę Dalekiego Wschodu wie, jak ważnym jej elementem są bliskie relacje rodzinne czy wspólna celebracja posiłków. Restauracja SWING to miejsce wręcz stworzone do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, nie tylko ze względu na niepowtarzalny klimat lokalu w samym sercu Warszawy, który przywodzi na myśl wąskie uliczki China Town. Skrupulatnie przemyślane menu zawierające dania typu Family Set to niepodważalny dowód na to, że jest to restauracja jak żadna inna sprzyjająca spędzaniu wolnego czasu z najbliższymi.
Mówisz kuchnia azjatycka, myślisz wok
W kuchni azjatyckiej wok jest jednym z podstawowych narzędzi w rękach kucharzy, które daje mu ogromne możliwości. Jest używany głównie do stir-frying, czyli efektownego smażenia w ruchu. Z jego pomocą warzywa zachowują swoją chrupkość, a główne składniki soczystość. O ile istnieje wiele typów woków, o tyle do najbardziej popularnych należą dwa rodzaje: klasyczny i z płaskim dnem. Kucharze z restauracji SWING, przygotowując aromatyczne potrawy z wykorzystaniem woków, okazują poszanowanie dla tradycyjnej sztuki kulinarnej Azji, ale jednocześnie dają początek innowacyjnemu podejściu do gotowania, czego owocem jest kuchnia Asian Fusion, której tajemnica sukcesu tkwi w nieoczywistych połączeniach smaków i aromatów. Oryginalne spojrzenie na kuchnię azjatycką jest niejako efektem nieuchronnie zachodzących zmian na rynku gastronomicznym wywołanych przez epidemię COVID-19. Restauracja SWING dobrze przepracowała okres pandemiczny, stając się jednym z kluczowych trendsetterów polskiej branży restauracyjnej.
Szybkie gotowanie
Kuchnia azjatycka to przede wszystkim szybkie tempo, które często kojarzone jest z barami typu fast-food. Nic bardziej mylnego, a dobrym przykładem jest Restauracja SWING. Tamtejsi kucharze przywiązują ogromną wagę do odpowiedniego przygotowania swoich stanowisk, na których nie może zabraknąć absolutnie żadnego ze składników. To równie istotne, jak sam proces gotowania. Ten z pozoru nie jest skomplikowany, bo przecież bazuje na kilku kluczowych składnikach, ale osiągnięcie ich harmonijnej spójności jest piekielnie trudne. Mowa o sosach, które stanowią idealnie wyważoną syntezę aromatycznych, dalekowschodnich przypraw. Jej stosowanie jest niezwykle wygodne ponieważ w przeciwieństwie do mąki - nie przypala się. I koniec końców - aromatyczny bulion, który staje się kulinarną przysłowiową ,,kropką nad i”.
Materiał zewnętrzny