Jakie produkty zamknąć w słoikach na zimę?
Spiżarnia pełna smaków lata to idealny sposób na przetrwanie zimowej szarugi. Zamknięcie w słoikach świeżych warzyw, owoców, aromatycznych sosów pozwoli urozmaicić domowy jadłospis w miesiącach, kiedy te produkty nie są dostępne albo po prostu nie smakują tak dobrze jak latem. Z jakich składników najlepiej przygotować przetwory domowej roboty jesienią? Mamy dla Was kilka pomysłów.
Zima pełna kolorów, czyli warzywne przetwory
Najpopularniejsze warzywa, które od pokoleń w polskiej tradycji kulinarnej przechowywane są w formie przetworów to oczywiście ogórki. Małosolne, kiszone, korniszony z dodatkiem miodu i musztardy lub papryczek chilli – wariantów na marynowane ogórki jest mnóstwo. Będę doskonałym dopełnieniem obiadu oraz ciekawym dodatkiem do kanapek. W roli zimowych przetworów świetnie sprawdzą się też papryka, cukinia czy grzybki . Dobrym pomysłem jest również zawekowanie sałatki wielowarzywnej na przykład dobrze znanej wersji po żydowsku, która będzie świetną przekąską oraz kolorowym uzupełnieniem posiłku podczas burych, deszczowych dni.
Słodycz zamknięta słoikach
Do zawekowania świetnie nadają się też owoce. Dżemy, powidła, musy, frużeliny, sosy – będą świetnym dopełnieniem ciast i deserów. Przygotowanie galaretki z dodatkiem marynowanych owoców będzie świetnym sposobem na przywołanie smaków lata w zimowy wieczór. Zastanawiacie się, jakie owoce najlepiej nadadzą się na przetwory? Pasteryzacji można z powodzeniem poddawać m.in. śliwki, jabłka, maliny, truskawki czy wiśnie. Do słoików powinniśmy wybierać owoce jędrne i świeże. Przed przyrządzeniem powinniśmy je umyć i osuszyć. Możemy zdecydować się na przygotowanie musu lub marmolady, dżemu lub zawekować owoce w całości.
Warzywne S.O.S., czyli pomysł na sos
W słoikach można zamknąć również aromatyczne sosy, na bazie, których przygotujemy sycące zupy i aromatyczne pasty, czy sycące zapiekanki. Do tego celu najczęściej wykorzystywane są pomidory, które w lecie wyróżniają się wyjątkową głębią smaku. Najlepiej wybrać te o niskiej zawartości wody o mięsistej strukturze. Pamiętajmy, żeby do przygotowania przetworów wybrać pomidory nieuszkodzone i twarde, dzięki czemu przygotowane z nich sosy dłużej zachowają świeżość. Świetnym pomysłem jest również zawekowanie wariantu grzybowego, który przyda nam się nam nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Do tego celu można wykorzystać na przykład kurki lub inne lubiane przez nas dary lasu. W roli zimowego obiadu świetnie sprawdzi się ryż z dodatkiem domowego sosu słodko-kwaśnego, który możecie przygotować w słoikach. Kompozycję najlepiej przyrządzić na bazie papryki, pomidorów, kukurydzy, marchwi i ananasa. Całość powinniśmy doprawić octem, musztardą i odrobioną chilli, które podkreślą słodycz warzyw. Przydatny w zimowej spiżarni będzie też sycący sos cukiniowo-paprykowy. Ten interesujący dodatek o lekko kwaśnej nucie świetnie będzie komponowała się z makaronami, ryżem i mięsem, dzięki czemu urozmaici niejeden obiad.
Po więcej inspiracji na pyszne potrawy odsyłamy na Przepisy.pl.
Materiał zewnętrzny