Śledź - srebro morza - najważniejsza ryba w historii ludzkości!
Bez obecności śledzia w Oceanie Atlantyckim i w jego okolicach byłoby znacznie mniej życia, a Twoje zdrowie, kubki smakowe i cała planeta będzie wdzięczna, jeśli będziesz jeść go jak najwięcej. To z jego powodu zakładano miasta i toczono wojny. Istniały czasy, kiedy niemal samodzielnie żywił cały kontynent. Pożądany przez niemal wszystkich, którzy poruszają się pod i nad powierzchnią wody, śledź atlantycki spędza całe swoje życie, unikając bycia zjedzonym. Żadna inna ryba nie odgrywa tak dużej roli w wyżywieniu mieszkańców Atlantyku i żadna inna ryba nie odegrała większej roli w wyżywieniu Europy.
Jak to możliwe? Śledź występuje w dużych ilościach. W wyjątkowo dużych ilościach. W jednej ławicy mogą znaleźć się nawet trzy miliardy osobników. Oznacza to, że jedna konglomeracja śledzia może zająć prawie pięć kilometrów kwadratowych – powierzchnię, która pomieściłaby nie jedną, nie dwie, a dwa tysiące piramid z Gizy. To bardzo dużo ryb.
Dla społeczności zamieszkujących wybrzeże Norwegii sezon na śledzia był tradycyjnie o wiele ważniejszym wydarzeniem niż zbiory. Ludzie gromadzili się w dokach w oczekiwaniu na śledzia. Kiedy łodzie wracały z połowów, rozlegały się głośne okrzyki „Przypłynęły śledzie!”. Następnie napełniano srebrną rybą wiadra, beczki i kosze. Trudno znaleźć lepsze pożywienie dla ludzi niż śledź. Jest smaczny, pożywny, ma atrakcyjną konsystencję i można go grillować, gotować i smażyć. Nadaje się również do konserwowania poprzez marynowanie, solenie i wędzenie. Skromnego śledzia można zatem określić mianem najważniejszego stworzenia morskiego w historii ludzkości. Z punktu widzenia komercyjnego żadna inna ryba go nie prześcignie. Zaraz obok ziemniaków i pszenicy stanowi jedno z najbardziej istotnych źródeł pożywienia w Europie. To z tego powodu, a także ze względu na jego lśniącą, szarą skórę, śledź zyskał przydomek „srebra morza”. Ryba znajduje swoje miejsce w daniach, kanapkach i sałatkach na całym świecie.
Również w naszym zakładzie pod marką Noriva serwujemy filety śledziowe w przepysznych sałatkach oraz z przyprawami. Oferujemy Śledzia pod postacią wędzoną oraz soloną, który jest również przepysznym produktem na danie, sałatkę lub pastę.
Jak wszystkie produkty w naszym zakładzie nie zawierają konserwantów a wędzenie odbywa się metodą tradycyjną, dymem, powstałym przy spalaniu drewna bukowo – olchowego, który nadaje delikatno-złocisty kolor. Firma Neptun jako właściciel marki NORIVA stawia na jakość produkowanych asortymentów, a nasze produkty kierujemy do rodzin, których filozofią jest zdrowe życie i zdrowe żywienie.
„Wierzymy, że można myśleć inaczej i dzięki takiej postawie od lat tworzymy zdrowe produkty, bez konserwantów, smaczne dla konsumenta”
Prezentacja jest opublikowana w ramach pierwszego społecznego projektu medialnego pn. "Kupuję-smakuję. Wybieram polskie produkty"
Skontaktuj się z nami już dziś i zamów własną prezentację. Napisz na: reklama@nowiny.pl
Zobacz również szczegóły projektu tutaj: https://www.nowiny.pl/171132-producenci-wytworcy-i-sprzedawcy-polskiej-zywnosci-startujemy-z-pierwszym-spolecznym-projektem-medialnym-na-rynku-spozywczym.html