Kreple z kartoflami, czyli przepis na pyszny deser
– Kreple z kartoflami to pyszny deser do popołudniowej kawy, który pochodzi z okolic Rud – przekonuje w mediach społecznościowych świetlica wiejska w Jankowicach (gm. Kuźnia Raciborska), publikując recepturę.
Data tłustego czwartku zależna jest od Świąt Wielkanocnych, które są świętem ruchomym. To ostatni czwartek przed Wielkim Postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą). Tym razem najsłodszy dzień w roku przypadł na 11 lutego.
Świetlica wiejska w Jankowicach z tej okazji przypomniała w mediach społecznościowych przepis na kreple z kartoflami, czyli pączki sporządzone przez drużynę "Rudzanki" podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 16 czerwca 2019 r. w Rudach.
Oto receptura:
Ugotować 1/2 kg obranych kartofli, potłuc i 1/2 kg mąki. Dodać 50 g świeżych pokruszonych drożdży i 190 g margaryny. Wbić 3 jajka i dodać 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Dobrze wyrobić ciasto i chwilę odczekać aż wyrośnie. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i wałkować na wysokość ok. 1 cm. Wycinać szklanką krążki. Następnie do środka dodać marmoladę i formować kulki. Rozpuścić 3 kostki smalcu i piec około 2 minuty z każdej strony. Pączki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Gdy będą ostudzone posypać cukrem pudrem.
Skorzystacie z przepisu? A może macie własną recepturę, którą chcecie się podzielić? Czekamy na Wasze komentarze!
Czytaj również: