Kreple z kartoflami, czyli przepis na pyszny deser
– Kreple z kartoflami to pyszny deser do popołudniowej kawy, który pochodzi z okolic Rud – przekonuje w mediach społecznościowych świetlica wiejska w Jankowicach (gm. Kuźnia Raciborska), publikując recepturę.
![Kreple z kartoflami, czyli przepis na pyszny deser](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2021/02/11/175082_1613042633_24271600.webp)
Data tłustego czwartku zależna jest od Świąt Wielkanocnych, które są świętem ruchomym. To ostatni czwartek przed Wielkim Postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą). Tym razem najsłodszy dzień w roku przypadł na 11 lutego.
Świetlica wiejska w Jankowicach z tej okazji przypomniała w mediach społecznościowych przepis na kreple z kartoflami, czyli pączki sporządzone przez drużynę "Rudzanki" podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 16 czerwca 2019 r. w Rudach.
Oto receptura:
Ugotować 1/2 kg obranych kartofli, potłuc i 1/2 kg mąki. Dodać 50 g świeżych pokruszonych drożdży i 190 g margaryny. Wbić 3 jajka i dodać 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Dobrze wyrobić ciasto i chwilę odczekać aż wyrośnie. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i wałkować na wysokość ok. 1 cm. Wycinać szklanką krążki. Następnie do środka dodać marmoladę i formować kulki. Rozpuścić 3 kostki smalcu i piec około 2 minuty z każdej strony. Pączki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Gdy będą ostudzone posypać cukrem pudrem.
Skorzystacie z przepisu? A może macie własną recepturę, którą chcecie się podzielić? Czekamy na Wasze komentarze!
Czytaj również: