Na czym polega termoformowanie opakowań z tworzyw sztucznych?
Termoformowanie to jedna z najpopularniejszych technologii produkcji opakowań do żywności. Jest jedną z alternatyw dla formowania wtryskowego, które daje doskonałe efekty, ale jest nieco droższe (z tego rozwiązania chętnie korzystają producenci artykułów z segmentu premium). Na czym polega termoformowanie i kto może na tym skorzystać? Wyjaśniamy!
Jak przebiega termoformowanie?
Termoformowanie polega na podgrzaniu sztywnej folii z tworzywa sztucznego do odpowiedniej temperatury, a następnie odciśnięciu w niej pożądanego kształtu za pomocą ramy dociskowej maszyny nazywanej termoformierką. Proces ten przebiega szybko i w pełni automatycznie. Dzięki temu producenci opakowań są w stanie w stosunkowo krótkim czasie zrealizować nawet hurtowe zamówienia. Z tej technologii chętnie korzystają producenci żywności, zwłaszcza tej, która wymaga szczególnego zabezpieczenia w trakcie magazynowania i transportu. Pojemniki termoformowane z folii PP lub PS są lekkie, ale jednocześnie trwałe. Doskonale chronią żywność przed zanieczyszczeniami lub działaniem czynników zewnętrznych. Służą np. do przechowywania lodów, produktów mlecznych, owoców, warzyw, wyrobów piekarniczych lub garmażeryjnych. Są też bardzo popularne w branży cateringowej. Z folii polipropylenowych i polistyrenowych powstają również jednorazowe przykrywki do napojów zabezpieczające płyn przed rozlaniem wykorzystywane w barach, restauracjach i kawiarniach.
Warto podkreślić, że pojemniki z tworzywa sztucznego powstałe w technologii termoformowania mogą zostać przetworzone i ponownie wykorzystane. To szczególnie istotne, gdy coraz więcej mówi się o ograniczaniu ilości plastiku oraz jego prawidłowym segregowaniu.
Czym się kierować przy wyborze opakowań do żywności?
Obecnie trudno wyobrazić sobie branżę spożywczą bez plastiku. Tworzywo sztuczne jest wyjątkowo wytrzymałe i łatwe w magazynowaniu oraz transportowaniu. Na rynku istnieje wiele firm specjalizujących się w produkcji tego typu produktów. Zanim wybierzesz tę, która stworzy pojemniki dla Twojego biznesu, upewnij się, że producent opakowań plastikowych korzysta z wysokiej jakości materiałów dopuszczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Najczęściej wybieranym surowcem jest bezbarwny i bezwonny polipropylen oznaczany cyfrą 5 (uważany za jeden z najbezpieczniejszych rodzajów plastiku), politereftalan etylenu oznaczany cyfrą 1 oraz polistyren oznaczany cyfrą 6. Sprawdź także, czy firma posiada własny park maszynowy i korzysta z nowoczesnych oraz energooszczędnych urządzeń ograniczających emisję CO2 do atmosfery. Dla przedsiębiorców, oprócz ceny i jakości surowców, istotny jest także czas realizacji zamówienia. Dowiedz się, czy producent opakowań plastikowych jest w stanie zagwarantować niezbędną liczbę opakowań w ustalonym terminie.
Materiał zewnętrzny