Ruszają ogródki na rybnickim rynku. Prezydent obniżył stawkę do 1 zł
Od 15 maja będą mogły zostać otwarte letnie ogródki gastronomiczne. Swoje punkty otworzą też rybniccy restauratorzy. W związku z dużymi ograniczeniami w działaniu branży gastronomicznej w czasie epidemii prezydent miasta oferuje dzierżawę terenu pod ogródki za 1 zł.
Wnioski o wydzierżawienie od Miasta terenu pod ogródki sezonowe złożyło do tej pory 28 przedsiębiorców. O miejsce na rynku ubiega się 14 restauratorów. 9 wniosków złożyli właściciele lokali na deptaku, a 3 – właściciele punktów znajdujących się w okolicach Placu Jana Pawła II. Swoje plenerowe ogródki chcą też otworzyć lokale przy ul. Sobieskiego i Wysokiej.
– Wszyscy jesteśmy już zmęczeni pandemią koronawirusa, który przeorganizował nasze życie praktycznie w każdym aspekcie. Możliwość skorzystania z plenerowego ogródka będzie z pewnością namiastką tak wyczekiwanej normalności. Dla przedsiębiorców, którzy musieli ograniczyć swoją działalność gastronomiczną zgodnie z obowiązującymi obostrzeniami, otwarcie plenerowego punktu będzie szansą na powolne odrabianie strat finansowych. Jako Miasto chcemy im w tym pomóc, dając możliwość obniżenia wysokości stawki czynszu dzierżawnego – podkreśla prezydent Rybnika Piotr Kuczera.
Zgodnie z tą deklaracją wysokość miesięcznej stawki czynszu dzierżawnego gruntu gminnego wykorzystywanego na sezonowe ogródki gastronomiczne w okresie trwania stanu epidemii lub stanu zagrożenia epidemicznego może wynieść 1 zł netto za 1 m2. Warunki skorzystania z obniżki zostały określone w zarządzeniu Prezydenta Miasta Rybnika.
Przypomnijmy, że bez obniżki stawki czynszu kształtują się następująco:
- rynek – z koncesją na sprzedaż alkoholu: 35 zł/1 m2 miesięcznie netto
- rynek – bez koncesji: 20 zł/1 m2 miesięcznie netto
- deptak – z koncesją: 15 zł/1m2 miesięcznie netto
- deptak bez koncesji: 10 zł/1m2 miesięcznie netto
- inne lokalizacje w centrum: 10 zł/1m2 miesięcznie netto
- poza centrum: 6 zł/1m2 miesięcznie netto
Wspomniana obniżka dotyczy wszystkich lokalizacji w mieście, niezależnie od posiadania koncesji.
Na razie podpisano 20 umów z przedsiębiorcami, trwa weryfikacja pozostałych wniosków. Umowa dzierżawy może nie zostać zawarta – np. w sytuacji, gdy przedsiębiorca ma wobec miasta nieuregulowane zobowiązania finansowe (zadłużenia). Z wnioskami o dzierżawę mogą też wystąpić kolejni przedsiębiorcy – muszą się jednak liczyć z tym, że przestrzeń, o której przyznanie wnioskują, może okazać się już zajęta. W pierwszej kolejności rozpatrywane są wnioski o wydzierżawienie terenu na płycie rynku wnioskodawców prowadzących działalność gastronomiczną w budynku zlokalizowanym na rynku.
Podpisując umowę z Miastem, dzierżawcy zobowiązują się do przestrzegania zasad określonych w instrukcji prezydenta . Zasady te, poza deklaracją przestrzegania przepisów dotyczących porządku i spokoju publicznego, regulują przede wszystkim kwestie związane z estetyką i funkcjonalnością ogródka gastronomicznego – wskazują m.in. obowiązek zapewnienia klientom możliwości korzystania z zaplecza sanitarnego, kolorystykę i wielkość parasoli czy wysokość ustawionych w ogródku mebli i urządzeń. Ogródek i jego ogrodzenie muszą być wykonane z estetycznych oraz naturalnych elementów, umożliwiających, w razie konieczności szybki demontaż, zaś wyposażenie ogródków, w szczególności meble – z tworzyw naturalnych, np. wikliny, rattanu, drewna oraz metalu. Zasady dość mocno ograniczają też wykorzystywanie ogródków jako nośnika wszelkiego rodzaju reklam. Wyposażenie ogródków oraz akcenty reklamowe powinny być dopasowane do reprezentacyjnego charakteru rynku i deptaka, a także spójne z historyczną tkanką miasta.