6 rzeczy, które nas zaskoczyły na Festiwalu DzieJesie(ń) w Wodzisławiu Śl. [ZDJĘCIA]
Takiego wydarzenia w Wodzisławiu Śl. jeszcze nie było. Bogate w jesienne smaki, kolory i zapachy. Prawdziwa uczta dla duszy i ciała. DzieJesie(ń) Festiwal, bo o nim mowa, było niezwykłym spotkaniem z m.in. winiarzami oraz sprzedawcami, okraszone koncertami, warsztatami oraz wieloma innymi atrakcjami dla całych rodzin.
![6 rzeczy, które nas zaskoczyły na Festiwalu DzieJesie(ń) w Wodzisławiu Śl. [ZDJĘCIA]](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2021/09/25/182360_1632589090_12860000.webp)
Impreza trwała dziś (25.09) między godz. 9.00 a godz. 21.00. W trakcie tego dwunastogodzinnego wydarzenia zainteresowani mogli zrobić jesienne zakupy na ekobazarze i kwiatobazarze, wziąć udział w m.in. degustacji serów, pieczywa, wina, warsztatach wikliniarskich, ekologicznych i artystycznych. Nie zabrakło również muzyki na żywo.
6 rzeczy, które nas zaskoczyły podczas trwania Festiwalu DzieJesie(ń) w Wodzisławiu Śl.
1. Szarlotka z biszkoptem oblana czekoladą
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2021/09/25/ac592af3d3c1cced52ea17032df29f03.jpg.webp)
Delikatne, mięciutkie kruche ciasto i soczyste, orzeźwiające jabłka. Wyśmienite połączenie i rewelacyjny smak domowej szarlotki. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Gorzyczek poszły jednak o krok dalej i zmodyfikowały tradycyjny przepis, dodając do niego biszkopt i oblewając ciasto czekoladą.
2. Po co pszczołom futerko?
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2021/09/25/c1d217ea163639117bcfb15aee68ddd1.jpg.webp)
Oczywiście nie chodzi o futro z norek, lecz o naturalne włoski pokrywające ciało pszczół. O tym, po co tym owadom futerko opowiadał Andrzej Langrzyk z czyżowickiej Pasieki Wiktoria. Okazuje się, że organizm robotnicy jest obrośnięty aż 3 milionami włosków, spełniających różnorakie funkcje. Jedna z nich polega na przenoszeniu pyłku na futerku i zapylając dzięki temu rośliny.
3. Marynowana dynia
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2021/09/25/b9681d119326f197ceed88d8f84526b9.jpg.webp)
Nie tylko grzyby, ogórki, czy papryka. Jednak to marynowana dynia jest jednym z ulubionych sposobów na wykorzystanie warzywa, które wielu nazywa królową jesieni przez Teresę Wiktor. - Krojąc ją w ciekawe kształty, wyśmienicie smakuje, ale i wygląda. Jej dekoracyjna funkcja jest niezastąpiona - mówiła nam.
4. Drewniane knoty
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2021/09/25/5a0fb7ab091ebd914add1bbc4843f2e1.jpg.webp)
Ekologiczne, wyjątkowe i naturalne. Tak o świecach sojowych mówiła nam Anna Serwotka, które produkuje je w swoim domowym zaciszu. W swoich nieszkodliwych dla środowiska wyrobach umieszcza drewniane knoty, dzięki którym świeca wypala się równomiernie oraz imituje zachowanie płomieni w kominku.
5. Powidła ze szczyptą tajemnicy
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2021/09/25/5407a9cb25b0c6e019afe1474b20c4e1.jpg.webp)
Zazwyczaj kojarzą się nam z głębokim owocowym smakiem i wspaniałym aromatem. Doskonale pasują do wielu ciast, przekładanych ciasteczek i deserów. To również pyszne smarowidło na kanapki czy dodatek do placków i naleśników. Mowa oczywiście o powidłach. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Zawady dodały jednak do nich szczypty... cynamonu. - Wystarczyła zaledwie szczypta, by powidła miały zupełnie inny bardziej tajemniczy posmak - mówiły nam.
6. Miniaturowa pralka
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2021/09/25/77f1c060fd2f402191aaa5ae3094a6c6.jpg.webp)
Domek dla lalek. To marzenie każdej dziewczynki. Rafał Wolny miniaturowe krzesełka, pralki, a nawet serwetniki wykonuje nie z plastiku, a drewna. - Nie znam innego stolarza niż ja, który na coś takiego by się porwał - mówi nam z uśmiechem. Zainspirowany własnymi dzieci od kilku lat spełnia marzenia małych dziewczynek, chłopców, a nawet ich rodziców. - Bo któż z nas nie ma w sobie coś z dziecka? - pyta nasz rozmówca.