Witamina C – w jaki sposób wpływa na organizm?
Witamina C (kwas askorbinowy) stymuluje wiele ważnych procesów biochemicznych zachodzących w ludzkim ciele. Organizm człowieka potrzebuje wspomnianego składnika, lecz nie jest w stanie samodzielnie go syntezować. Musimy stale dostarczać sobie kwasu askorbinowego wraz z pożywieniem. Dlaczego witamina C jest tak ważna dla funkcjonowania naszego ciała?
Witamina C jako przeciwutleniacz i wsparcie układu odpornościowego
Witamina C należy do antyoksydantów, czyli związków chemicznych chroniących organizm przed stresem oksydacyjnym. Będąc przeciwutleniaczem, kwas askorbinowy chroni komórki ciała przed negatywnym wpływem wolnych rodników, zabezpiecza naczynia krwionośne i pełni ochronną rolę w przypadku chorób sercowo-naczyniowych. Jako silny antyoksydant witamina C pomaga również spowolnić procesy starzenia się organizmu (w tym skóry).
Kwas askorbinowy odgrywa także rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina C stymuluje syntezę interferonu oraz bierze udział w procesach immunomodulacyjnych. Wpływa na aktywność limfocytów B i T zwalczających patogeny oraz komórek NK (natural killer).
Witamina C i jej rola w syntezie kolagenu
Kolejną ważną funkcją kwasu askorbinowego w ludzkim ciele jest biosynteza kolagenu – białka występującego w skórze, rogówce oka, kościach, zębach oraz tkance łącznej. Kolagen stanowi od 25 do aż 40% łącznej ilości białka w zwierzęcym organizmie. W jaki sposób witamina C bierze udział w syntezie wspomnianego składnika?
Kwas askorbinowy uczestniczy w formowaniu wiązań krzyżowych kolagenu w ramach procesu hydroksylacji proliny i lizyny. Do zajścia tej reakcji konieczna jest obecność witaminy C. W wyniku hydroksylacji lizyny i proliny powstają hydroksylizyna i hydroksyprolina. Bez udziału kwasu askorbinowego cząsteczka kolagenu nie może być prawidłowo zbudowana. Im mniej witaminy C w diecie, tym mniej skuteczne wytwarzanie ważnego białka. To z kolei skutkuje m.in. szybszym starzeniem się skóry.
Pozostałe funkcje witaminy C
Witamina C uczestniczy w syntezie transmiterów i hormonów, m.in. w syntezie noradrenaliny. W przypadku powstawania tego związku chemicznego kwas askorbinowy dostarcza potrzebnych elektronów. Witamina C zwiększa również przyswajanie żelaza niehemowego, redukując żelazo(III) do żelaza(II), czyli do postaci, w której jest absorbowane w dwunastnicy. Co więcej, kwas askorbinowy współpracuje z hydroksylazami biorącymi udział w przemianach tłuszczów (np. cholesterolu), steroidów oraz niektórych leków. Wpływając na syntezę i przemianę cholesterolu, pomaga kwas askorbinowy obniżyć poziom złego cholesterolu i zwiększyć poziom dobrego. Hamuje również odkładanie się substancji w ścianach naczyń krwionośnych.
Witamina C uczestniczy w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran, pomaga zachować zdrowe dziąsła, reguluje ciśnienie tętnicze, a także obniża stężenie glukozy we krwi w stanach hiperglikemii. Zwiększając produkcję prostaglandyn, może przeciwdziałać chorobom serca i miażdżycy. Prowadzone są ponadto badania nad znaczeniem kwasu askorbinowego w zapobieganiu nowotworom.
Witamina C pełni w ludzkim organizmie wiele istotnych funkcji – od ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym po zwiększanie przyswajalności żelaza. Warto zatem zadbać o to, by na naszych talerzach nie brakowało świeżych owoców i warzyw – najlepszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego. Jeśli natomiast obawiamy się, że nie dostarczamy sobie wystarczająco dużo witaminy C, dietę możemy uzupełnić suplementami zawierającymi tę ważną substancję.
Materiał zewnętrzny