Daniel Jakubiec zdradzi w Nędzy tajemnice dobrej kuchni
Gminne Centrum Kultury w Nędzy zaprasza na warsztaty kulinarne, które odbędą się w sobotę 13 listopada o godz. 15:00. Spotkanie poprowadzi szef kuchni, juror ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Togues Polska - Daniel Jakubiec.
Podczas warsztatów będzie przyrządzane carpaccio z marynowanego buraka z serem pleśniowym, karmelizowanymi orzechami i miodowym winegret; krem z palonych pomidorów z mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą; polędwiczki wieprzowe nadziewane borowikami z puree z dyni z bryndzą i sosem mięsnym, a na deser doskonały Crème brûlée.
- Podczas spotkania poznamy i wykorzystamy techniki, takie jak: sous vide, marynowanie w próżni, marynowanie metodą infuzji z wykorzystaniem syfonu ISI, żelowanie, zagęszczanie metodami wykorzystywanymi w kuchni molekularnej. Wszystkie te techniki wykorzystywane są w nowoczesnej kuchni i przyspieszają proces produkcji, ale można będzie wykonać to wszystko również w domowych warunkach - anonsuje GCK w Nędzy.
Zapisy telefonicznie pod nr 506 141 501. Liczba miejsc ograniczona. Kursanci powinni być wyposażeni w fartuszek oraz swój ulubiony nóż.