Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy selerybę [WIDEO]
Seleryba, to jak sama nazwa wskazuje ryba... ale z selera. Choć brzmi to komicznie, to samo danie jest przepyszne i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole nie tylko u wegetarian.
Dlaczego właśnie seleryba?
Wiele osób może się zastanawiać nad tym, po co w ogóle zawracać sobie głowę roślinnym odpowiednikiem ryby. Pierwsza nasuwająca się odpowiedź jest niezwykle prosta: dlaczego nie? Warto czasem spróbować czegoś nowego i poeksperymentować w kuchni.
Poza tym, taka selerybka to idealny wybór dla osób, które uwielbiają smak ryby, ale nie koniecznie chcą męczyć się z ośćmi. Dlatego jest to danie wręcz idealne dla dzieci, ponieważ nie będziemy musieli martwić się o to, że nasza pociecha zrobi sobie krzywdę ością.
Grzechem byłoby również nie wspomnieć o tym, że seler to prawdziwa zdrowotna bomba – jest bogaty w potas, żelazo, magnes i mnóstwo witamin. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C, niż cytrusy. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, witaminę B i wiele, wiele więcej. O samych właściwościach tego warzywa można wręcz napisać książkę.
Zresztą, prawda jest taka, że z rybą bywa różnie. Przede wszystkim trzeba umieć ją przygotować, by była smaczna. Seleryby właściwie nie da się zepsuć. To bardzo proste i szybkie danie. Zobaczcie sami!
@nowiny_pl Pyszna selerybka! Link z przepisem w komentarzach##vegan ##wegeświęta ##nowiny.pl
♬ Let it Snow Let it Snow - Christmas Songs
Dlaczego właśnie seleryba?
Wiele osób może się zastanawiać nad tym, po co w ogóle zawracać sobie głowę roślinnym odpowiednikiem ryby. Pierwsza nasuwająca się odpowiedź jest niezwykle prosta: dlaczego nie? Warto czasem spróbować czegoś nowego i poeksperymentować w kuchni.
Poza tym, taka selerybka to idealny wybór dla osób, które uwielbiają smak ryby, ale nie koniecznie chcą męczyć się z ośćmi. Dlatego jest to danie wręcz idealne dla dzieci, ponieważ nie będziemy musieli martwić się o to, że nasza pociecha zrobi sobie krzywdę ością.
Grzechem byłoby również nie wspomnieć o tym, że seler to prawdziwa zdrowotna bomba – jest bogaty w potas, żelazo, magnes i mnóstwo witamin. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C, niż cytrusy. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, witaminę B i wiele, wiele więcej. O samych właściwościach tego warzywa można wręcz napisać książkę.
Zresztą, prawda jest taka, że z rybą bywa różnie. Przede wszystkim trzeba umieć ją przygotować, by była smaczna. Seleryby właściwie nie da się zepsuć. To bardzo proste i szybkie danie. Zobaczcie sami!
Przepis:
składniki:
- Jeden mały korzeń selera,
- dwie łyżki sosu sojowego,
- kostka rosołowa warzywna,
- dwa liście laurowe,
- dwa ziela angielskie,
- kolendra cała, kilka kulek,
- dwa arkusze nori,
- bułka tarta i mąka (do obtoczenia)
- mleko roślinne lub krowie,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Seler myjemy, następnie obieramy i kroimy w plastry. Plastry kroimy w półksiężyce.
W międzyczasie w małym garnku gotujemy około pół litra wody, do której następnie dodajemy jeden arkusz nori, kolendrę, kostkę rosołową, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wrzucamy seler i gotujemy, aż będzie miękki. Następnie wyciągamy seler i dokładnie obtaczamy najpierw w mleku, następnie w mące, ponownie w mleku, a potem w bułce tartej. Smażymy na oliwie lub oleju, aż panierka będzie złocista. Na koniec oprószamy solą i pieprzem.
Gotowe!
Link do naszego profilu na TikToku: