Jak powinna wyglądać dieta dla seniora?
Składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały, a także błonnik, kwasy omega-3 są w diecie seniora bardzo ważne. Kontrolować trzeba więc nie tylko kaloryczność posiłków, ale i ich skład. Unikać przede wszystkim trzeba niedoborów składników odżywczych.
Czym powinna się wyróżniać dieta dla seniora?
Dieta dla seniora powinna być przede wszystkim różnorodna, kolorowa, optymistyczna. W podeszłym wieku apetyt nie dopisuje już tak, jak wcześniej i warto dodatkowo zachęcić się do spożywania posiłków. Warto z pewnością rozbić trzy duże posiłki na pięć mniejszych, dzięki czemu łatwiej będzie je skonsumować, a przy tym nie przeciążyć układu trawiennego. Musimy pamiętać, że metabolizm zwalnia, więc nie można od organizmu wymagać zbyt wiele.
Dieta osób starszych powinna zawierać mało cukru. Zamiast ciastek i cukierków, lepiej wybrać powidła śliwkowe — ekologiczne, bez nadmiaru cukru. Dodać je można do naleśników, racuchów, owsianki. Z pewnością warto upewnić się, że dieta dostarcza cennych składników odżywczych. W przypadku osób starszych przyczyną niewłaściwego odżywiania bywają także problemy z uzębieniem, przełykaniem — to wszystko trzeba uwzględnić, konstruując dietę dla seniora. Warto także sprawić, czy posiłek lub konkretny produkt nie wywołuje dolegliwości pokarmowych. W przypadku kobiet warto natomiast wybierać produkty, które łagodzą dolegliwości towarzyszące menopauzie. Koniecznie trzeba pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Wypijanie 2 litrów wody dziennie chroni przed zaparciami, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm i poprawia ogólne samopoczucie.
Produkty mleczne, produkty zbożowe? Co powinno znaleźć się w diecie osoby starszej?
Warto z pewnością sięgać po produkty, które zmniejszają ryzyko nowotworów. Na przykład kalafior w zalewie to danie nie tylko o niskim indeksie glikemicznym, niskokaloryczne, ale i o działaniu przeciwnowotworowym, ułatwiające oczyszczanie organizmu z toksyn. Dobrze, aby osoby starsze sięgały także po produkty, które poprawiają mikroflorę jelita grubego, czyli jogurty, kefiry, kiszonki. W diecie seniora są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a także błonnik. Ten ostatni znaleźć można przede wszystkim w produktach zbożowych pełnoziarnistych. Żywienie osób starszych powinno być prowadzone w sposób przemyślany. W diecie należy zadbać m.in. o wysoką obecność takich składników jak: witamin A, B12, D, karotenoidy, witamina C i E, wapń, żelazo, cynk, potas, oraz magnez. Nie można zapominać także o zdrowych źródłach białka, które dla osób starszych również jest bardzo ważne.
Materiał zewnętrzny