Fit pizza na cieście kalafiorowym specjalnie z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy
Przed tobą Międzynarodowy Dzień Pizzy, a ty jesteś na diecie? Nie ma co się smucić. Przygotowaliśmy przepis na fit pizzę na cieście kalafiorowym. Koniecznie musisz spróbować.
Fit pizza na cieście kalafiorowym specjalnie z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy
Niefortunnie wychodzi, że Międzynarodowy Dzień Pizzy wypada akurat w lutym, czyli tak właściwie niedłygo po Nowym Roku. Zastanawiasz się, co ma jedno do drugiego? Ano to, że w czasie Nowego Roku wiele osób składa postanowienia o tym, że od teraz będzie jeść zdrowo, ograniczy fastfoody, czy schudnie. Wiadomo, jedzenie pizzy raczej nie kojarzy się nikomu ze zdrowym trybem życia. Chyba, że... zjesz fit pizzę na cieście kalafiorowym z przepisu, który przedstawiliśmy w filmiku niżej.
Nieco o kalafiorze
Kalafior to przepyszne warzywo, uwielbiane zarówno przez zdeklarowanych mięsożerców, jak i wegetarian. Można zrobić z niego pyszne kotleciki, zapiekankę, zupy, czy jak się okazuje, również pizzę. Kalafior jest przepyszny na surowo, jako przekąska do pochrupnia i jako dodatek do dań ciepłych. Ponadto, zawiera sporo witamy C, A, K, B6. Jest również bogaty w potas, fosfor, magnez i kwas foliowy.
Przepis na fit pizzę na cieście kalafiorowym
@nowiny_pl fit pizza z kalafiora? jak najbardziej! Pełen przepis w komentarzu #nowiny #pizzalover ♬ Che La Luna - Louis Prima
Składniki:
Ciasto:
- Jeden większy kalafior,
- Jedno jajko,
- Grana Padano lub tarty żółty ser, 2 garście
- Oregano, bazylia, nieco soli i pieprzu,
- Jedna łyżka mąki pszennej,
Sos:
- 4-5 łyżek passaty pomidorowej,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- dwie łyżeczki czosnku granulowanego,
- dwie łyżeczki bazylii i oregano
Dodatki:
- ser mozzarela tarty lub biały,
- Reszta wedle uznania, my dodaliśmy jeszcze rukolę
Sposób przygotowania:
Kalafior myjemy i kroimy w różyczki. Następnie wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż warzywo zmięknie. Po tym czasie dokładnie osuszamy kalafior szmatką lub ręcznikiem papierowym, blendujemy. Przekładamy do większej miski i tam dodajemy jajko, ser, przyprawy oraz mąkę. Dokładnie mieszamy do uzyskania gladkiej masy. Nasze ciasto przekładamy na blaszkę wysmarowaną oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Pieczemy przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos z pasaty i przypraw. Po upływie wyznacznego czasu, smarujemy ciasto sosem i dodajemy ulubione dodatki. Pieczemy kolejne 15 minut. Gotowe!