Jak zachować najwyższe standardy higieny w branży spożywczej?
Na sklepowych półkach wciąż pojawiają się nowe produkty spożywcze. Ich produkcja nierozerwalnie wiąże się z przestrzeganiem wysokich wymagań dotyczących higieny. Artykuły te posiadają często długi termin przydatności do spożycia. Stanowią dobre rozwiązanie dla konsumentów mogących zaopatrzyć swoje lodówki i spiżarnie z coraz mniejszą częstotliwością. Wyprodukowanie produktów bezpiecznych dla zdrowia z dłuższą datą przydatności wiąże się ze spełnieniem surowych norm sanitarnych.
Utrzymanie prawidłowej higieny w zakładzie przemysłowym jest kluczowym czynnikiem zapewniającym bezpieczeństwo produkowanej żywności. Przestrzeganie wdrożonych standardów i procedur prowadzi do dostarczenia klientom artykułów niezanieczyszczonych fizycznie, chemicznie, czy mikrobiologicznie. Prawidłowa higiena dotyczy nie tylko czystości maszyny produkującej dany artykuł. Składa się na nią również ogólna czystość panująca w zakładzie, czystość powietrza oraz higiena osobista zatrudnionego personelu.
Odpowiedni projekt kluczem do sukcesu
Jak należy zaprojektować budynek i rozkład pomieszczeń przeznaczonych do produkcji spożywczej? Bardzo istotna jest odpowiednia ilość szatni dla personelu, wielkość oraz rozmieszczenie hal produkcyjnych oraz obecność śluz sanitarnych umożliwiających rozlokowanie umywalek z płynem do mycia i dezynfekcji rąk. Dozowniki do płynu do dezynfekcji powinny znajdować się w wielu łatwo dostępnych miejscach w obrębie hal produkcyjnych. Przepisy określają również, że faktura ścian powinna być stosunkowo gładka, a powierzchnie nie powinny umożliwiać zatrzymywania się zanieczyszczeń i osadów. Należy dokładnie zaplanować również rozmieszczenie instalacji umożliwiających zastosowanie odpowiednich środków czyszczących, skuteczną wentylację oraz odprowadzenia kanalizacyjne. Właściwe zaplanowanie wymienionych elementów z pewnością wspomoże późniejszy montaż węży myjących i pozostałego wyposażenia do Centralnego Systemu Mycia. Zapoznaj się z ofertą na stronie https://salmonhygiene.pl.
Przestrzeganie procedur i regularna dezynfekcja
Właściwie zaprojektowany zakład produkujący żywność to tylko jeden z elementów mających za zadanie wspomagać utrzymanie wysokiego poziomu higieny i bezpieczeństwa żywności. Najważniejszym aspektem jest odpowiedni sposób przeprowadzania mycia i dezynfekcji. Już na etapie doboru właściwego preparatu czyszczącego oraz sposobu przeprowadzenia tego procesu należy trzymać się ustalonych procedur. Więcej informacji dotyczącymi sposobu prawidłowo przeprowadzonej dezynfekcji dostępnych jest na stronie https://clean-access.com/baza-wiedzy/dezynfekcja-w-zakladzie-przemyslowym/.
Odpowiednio przeszkolony personel ma wpływ na powodzenie całego procesu. Wiąże się ono ze ścisłym przestrzeganiem poszczególnych faz zgodnie ze szczegółowymi instrukcjami. Osoby związane z branżą spożywczą doskonale zdają sobie sprawę, że częstotliwość mycia i dezynfekcji, rodzaj środków i narzędzi myjących i dezynfekujących, stężenie, temperatura i czas działania stosowanej chemii oraz sposób suszenia mytych powierzchni, a nawet opis sposobu mycia i dezynfekcji narzędzi służących całemu procesowi jest dokładnie zawarty we wdrożonych procedurach.
Testy mikrobiologiczne i ich rola
Skuteczność mycia i dezynfekcji w branży spożywczej weryfikowana jest z wykorzystaniem testów i analiz mikrobiologicznych. Ten element monitorowania higieny minimalizuje potencjalne zagrożenia. Dzięki szybkiej weryfikacji czystości oszczędzamy czas i redukujemy koszty. Wynik otrzymany w przeciągu kilku minut pozwala niezwłocznie wznowić produkcję, co przekłada się na wysoką produktywność całego procesu.
Materiał zewnętrzny