Salmonella w sezamie, toksyny w makaronie. GIS wydał kolejne ostrzeżenia
Spożycie wskazanych produktów jest szkodliwe dla zdrowia, przestrzega GIS, który poinformował dziś o wycofaniu z rynku kolejnych produktów.
W środę (14.09.) wydał dwa ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności. Jedno dotyczy makaronu skażonego wytwarzaną przez grzyby toksyną, drugie sezamu, w którym wykryto salmonellę. Produkty są wycofywane z rynku, Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed ich spożywaniem, to może mieć poważny wpływ na zdrowie.
Wczoraj pisaliśmy o ostrzeżeniu dotyczącym sera pleśniowego: TUTAJ
Ostrzeżenie publiczne ws. SEZAMU:
Wykrycie bakterii Salmonella spp. w partii sezamu białego
Zagrożenie:
W próbce nasion białego sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Nasiona białego sezamu, łuskane. VITASIA JAPANESE STYLE/ Sesame White Hulled, 50 g
- Numer partii: L22 164 1
- Data minimalnej trwałości: 08/2023
- Podmiot wprowadzający na rynek: LIDL Stiftung & KG, Stiftsbergstraße 1, 74172 Neckarsulm, Niemcy
- Wyprodukowano w: Polska
- Kraj pochodzenia nasion: spoza UE.
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Dystrybutor wdrożył procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży, umieści informacje o wycofaniu w sklepach, a także opublikuje informację na stronie internetowej. Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.
Ostrzeżenie publiczne ws. makaronu:
Ochratoksyna A w partii makaronu żytniego pełnoziarnistego
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Bartolini Eko makaron 100% żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
- Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Bartolini Eko makaron 100% żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
- Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Bartolini Eko makaron 100% żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
- Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Tabit Sp. z o.o., ul. Boryszewska 8, 05-46 Wiązowna powiadomiła swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu od swoich odbiorców.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.