Nie masz co zrobić z jedzeniem? Włóż do tej lodówki, skorzystają ci, którzy nie mają co jeść
Szacuje się, że w Polsce rocznie marnuje się około pięciu milionów ton żywności. Między innymi dlatego, ale także, aby wspomóc osoby, które znajdują się w trudnej sytuacji, na terenie powiatu wodzisławskiego od półtora roku działa "Jadłodzielnia", czyli lodówka społeczna.
O "Jadłodzielni" służby prasowe wodzisławskiego Starostwa przypominają w Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem. Bo to miejsce, do którego każdy może włożyć swoją "nadwyżkę" jedzenia. Prowiant z lodówki zabierają osoby potrzebujące.
"Jadłodzielnią" rządzi kilka zasad. Jakich?
- Po pierwsze: może korzystać z niej każdy, kto ma taką potrzebę.
- Po drugie: artykuły spożywcze z lodówki społecznej osoba zainteresowana pobiera na własną odpowiedzialność.
- Po trzecie: naczelną zasadą lodówki społecznej jest dzielenie się jedzeniem, dlatego należy z niej brać tylko tyle, ile potrzeba.
- Po czwarte: w lodówce może być umieszczana wyłącznie żywność zdatna do spożycia, bezpieczna i w dacie przydatności do spożycia. Produkty przeterminowane, noszące ślady zepsucia, będą usuwane.
- Po piąte: produkty o charakterystycznym zapachu powinny być umieszczane w szczelnych pojemnikach.
- Po szóste: do lodówki powinny trafiać tylko takie produkty, które sami byśmy skonsumowali. Najlepiej świeża żywność (z wyłączeniem mięsa i jaj), produkty suche (mąka, cukier, kasze, ryż, makarony, ciastka), konserwy, żywność w słoikach i opakowaniach próżniowych, owoce, warzywa, zapakowane pieczywo i inne wyroby cukiernicze.
- Po siódme: do lodówki społecznej nie mogą trafiać produkty napoczęte, przeterminowane, wyroby alkoholowe czy substancje odurzające, produkty wymagające zamrożenia lub bardzo głębokiego chłodzenia, produkty, które miały kontakt z odpadami czy produkty rozmrożone.
- Po ósme: w lodówce można umieszczać wyroby i przetwory własne pod warunkiem, że zostały starannie i szczelnie opakowane, z naklejonym opisem zawartości oraz datą przygotowania.
- Po dziewiąte: "Jadłodzielnia" to miejsce oferujące pomoc osobom potrzebującym. Traktujmy je więc z szacunkiem a ludzi, którzy z niego korzystają tak, jakbyśmy sami chcieli być traktowani. Pamiętajmy, że lodówka społeczna to miejsce, gdzie składowana jest żywność. Prosimy o utrzymywanie go w czystości i nieskładowanie w nim produktów innych niż artykuły spożywcze.
- Po dziesiąte: dzielmy się, nie marnujmy!
Celem Międzynarodowego Dnia Walki z Ubóstwem jest zwrócenie uwagi na problem biedy i związanego z nią wykluczenia społecznego oraz podkreślenie solidarności z osobami dotkniętymi ubóstwem.