Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

W Dzień Szefa Kuchni zrobili zupę cebulową. Wypróbuj przepis

W Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni przypadający na 20 października, uczniowie klasy gastronomicznej Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego przygotowali zupę cebulową. Uczniowie dzielą się swoim przepisem i zachęcają do samodzielnego wykonania. 

W Dzień Szefa Kuchni zrobili zupę cebulową. Wypróbuj przepis
Uczniowie „Korfantego” zachęcają do wykonania zupy cebulowej. Mają sprawdzony przepis

Uczniowie jastrzębskiej szkoły gastronomicznej wspólnie z zaprzyjaźnioną szkołą w czeskich Šilheřovicach z okazji Dnia Szefa Kuchni postanowili przygotować zupę cebulową - specjalność kuchni francuskiej.

- W całej szkole unosił się aromat cebuli, bo na tym polegały zmagania kulinarne. Niejedna łza poleciała z oczu uczniów, aby stworzyć pyszne danie kuchni innego narodu. Całość zakończona została degustacją - było smakowicie - podsumowała Ewa Goraus, nauczycielka, praktycznej nauki zawodu w „Korfantym”.

Uczestnicy warsztatów gastronomicznych bardzo chętnie poznają potrawy innych narodów. Jak sami przyznają, najbardziej lubią kuchnię włoską z pizzą na czele. Znajdują się również zwolennicy potraw z Dalekiego Wschodu - sushi.

- Lubimy brać udział w przedsięwzięciach wraz ze szkołą czeską. Poznajemy przy tym różne ciekawe potrawy. Zawsze się czegoś nowego i dobrego nauczymy. Dziś była to zupa cebulowa, innym razem może zrobimy coś z kuchni naszych południowych sąsiadów - mówiła jedna z uczestniczek warsztatów.

Uczniowie podają przepis na francuską zupę cebulową

Każdy, kto chciałby wykonać zupę cebulową, może to zrobić według przepisu, z którego korzystali uczniowie „Korfantego”.

Zupa cebulowa

Składniki: 1 kg cebuli, 150 ml białego wina, 600 ml bulionu wołowego, 1 czerstwa bagietka, ser żółty do posypania (Edam), 3 łyżki masła.

Wykonanie: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę, mieszając, smaż na wolnym ogniu. Dodaj świeży posypany tymianek, smaż dalej, aż cebula się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli, bo będzie gorzka.

W międzyczasie można pokroić bagietkę na małe cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły.

Przelej zupę do miseczki, na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym żółtym serem i zapiekaj chwilkę pod grillem, aby ser się stopił.

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~KOŁOWROTEK (37.130. * .22) 23.10.2022 19:17
0

Komentarz został usunięty z powodu naruszenia regulaminu