W Dzień Szefa Kuchni zrobili zupę cebulową. Wypróbuj przepis
W Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni przypadający na 20 października, uczniowie klasy gastronomicznej Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego przygotowali zupę cebulową. Uczniowie dzielą się swoim przepisem i zachęcają do samodzielnego wykonania.
Uczniowie jastrzębskiej szkoły gastronomicznej wspólnie z zaprzyjaźnioną szkołą w czeskich Šilheřovicach z okazji Dnia Szefa Kuchni postanowili przygotować zupę cebulową - specjalność kuchni francuskiej.
- W całej szkole unosił się aromat cebuli, bo na tym polegały zmagania kulinarne. Niejedna łza poleciała z oczu uczniów, aby stworzyć pyszne danie kuchni innego narodu. Całość zakończona została degustacją - było smakowicie - podsumowała Ewa Goraus, nauczycielka, praktycznej nauki zawodu w „Korfantym”.
Uczestnicy warsztatów gastronomicznych bardzo chętnie poznają potrawy innych narodów. Jak sami przyznają, najbardziej lubią kuchnię włoską z pizzą na czele. Znajdują się również zwolennicy potraw z Dalekiego Wschodu - sushi.
- Lubimy brać udział w przedsięwzięciach wraz ze szkołą czeską. Poznajemy przy tym różne ciekawe potrawy. Zawsze się czegoś nowego i dobrego nauczymy. Dziś była to zupa cebulowa, innym razem może zrobimy coś z kuchni naszych południowych sąsiadów - mówiła jedna z uczestniczek warsztatów.
Uczniowie podają przepis na francuską zupę cebulową
Każdy, kto chciałby wykonać zupę cebulową, może to zrobić według przepisu, z którego korzystali uczniowie „Korfantego”.
Zupa cebulowa
Składniki: 1 kg cebuli, 150 ml białego wina, 600 ml bulionu wołowego, 1 czerstwa bagietka, ser żółty do posypania (Edam), 3 łyżki masła.
Wykonanie: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę, mieszając, smaż na wolnym ogniu. Dodaj świeży posypany tymianek, smaż dalej, aż cebula się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli, bo będzie gorzka.
W międzyczasie można pokroić bagietkę na małe cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły.
Przelej zupę do miseczki, na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym żółtym serem i zapiekaj chwilkę pod grillem, aby ser się stopił.
Komentarz został usunięty z powodu naruszenia regulaminu