Łyżki z niebezpiecznymi dla zdrowia aminami, pasztet i chipsy nie dla alergików. Kolejne produkty na liście GIS
GIS wydał ostrzeżenie dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością oraz dwa ostrzeżenia dotyczące żywności. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed używaniem łyżek do makaronu i spożywaniem wskazanych chipsów i pasztetu, których skład nie jest zgodny z opisem na etykiecie.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu: łyżka do makaronu
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki określonej w komunikacie.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Łyżka do makaronu 220304
- Kod kreskowy: 5 903456 114749
- Producent: Practic Sp. z o. o., S.K.A., Targowisko 499A, 32-015 Kłaj
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Producent podjął współpracę z Państwową Inspekcją Sanitarną. Zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży kwestionowanego produktu i poinformował o szczegółach swojego odbiorcę. W ramach postępowania wyjaśniającego producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania prowadzone przez zaangażowane podmioty.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii produktu pn. Pasztet z królika, 160 g ze względu na obecność glutenu
Zagrożenie:
W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Pasztet z królika 160 g, na etykiecie widnieje informacja "produkt bezglutenowy"
- Numer partii/ data minimalnej trwałości: 17.11.2022
- Producent: P.H.P. Tradycyjne Jadło Beata Lis, Górki 12, 63-000 Środa Wielkopolska, Masarnia Pomarzanowice, 62-010 Pobiedziska
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Producent poinformował swoich odbiorców i rozpoczął procedury wycofania produktu z rynku.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu prowadzi postępowanie wyjaśniające.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania podejmowane przez dystrybutorów.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie obecności substancji alergennej - glutenu w jednej partii produktu pn. Chipsy kukurydziane solone
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy
- Numer partii:147.7
- Data minimalnej trwałości: 14.08.2023
- Producent: Sonko Sp. z o.o. Ryżowa 1 Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Producent przeprowadził pełną identyfikację i identyfikowalność kwestionowanej partii produktu, sprawdził stany magazynowe dostępnych surowców, wyrobu gotowego. Firma podjęła także działania w celu ustalenia przyczyny zanieczyszczenia produktu glutenem we współpracy z dostawcami surowców. Dodatkowym badaniom pod kątem obecności glutenu poddane zostały kontrpróbki produktu i surowców. Producent uruchomił procedury wycofania produktu z rynku poprzez kontakt z poszczególnymi odbiorcami.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie oraz monitorują proces wycofania.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.