Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Co jest zdrowsze w jajku – białko czy żółtko?

Jajka są bardzo smacznie i zawierają duże ilości składników odżywczych, dzięki czemu często lądują na polskich talerzach. Wciąż nie gaśnie głośny spór o ich właściwości zdrowotne oraz zawartość mikro- i makroelementów. Co jest zdrowsze w jajku – białko czy żółtko? Wyjaśniamy, jaka jest odpowiedź na pytanie, które już od dawna nurtuje Polaków!

Co jest zdrowsze w jajku – białko czy żółtko?

Jajka – wartości odżywcze

Jajka cieszą się ogromną popularnością w polskiej kuchni. Spożywa się je na twardo i na miękko, w formie jajecznicy, a także jako dodatek do ciast oraz różnych wyrobów. To wartościowy pokarm, bogaty w cenne składniki, które pozwalają na zachowanie zbilansowanej diety. Jakie wartości odżywcze znajdują się w kurzych jajach? Czy faktycznie są one zdrowe?

Jeśli chodzi o przeciętne kurze jajko wartości odżywcze są nadzwyczaj wysokie. W 100 gramach ugotowanego produktu jest ok. 145 kcal. W większości są to białka (12 g na 100 g jajek) oraz tłuszcze (9 g na 100 g jajek), natomiast ilości węglowodanów oraz błonnika są śladowe. Co istotne, jajka wyróżniają się dużą zawartością magnezu, wapnia, fosforu, potasu oraz żelaza – ich niedobory wywołują poważne problemy zdrowotne. Do tego w jajkach są niemal wszystkie witaminy (za wyjątkiem witaminy C). Nie jest ich może za dużo, ale organizm świetnie je wchłania (szczególnie gdy są rozpuszczone w tłuszczu), a jedzenie jajek jest polecane osobom z niedoborami witamin.

Białko czy żółtko – co jest zdrowsze w jajku?

Przyjrzyjmy się białku oraz żółtku jaja kurzego. Jakie wartości odżywcze zawierają? Która część jajka jest zdrowsza?

Wartości odżywcze w żółtku

Żółtko ma średnio ok. 318 kcal na 100 g. To bardzo dużo, choć warto pamiętać, że ma ono znacznie mniejszą objętość, niż białko. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, to żółtko ma dużo tłuszczu (aż 26 g na 100 g) oraz białka (15 g na 100 g). Poza tym ta część jajka to głównie woda, z dodatkiem niewielkiej ilości węglowodanów (niecałe 3 g na 100 g). To właśnie w żółtku znajduje się większość witamin oraz minerałów – to najzdrowsza, ale też najbardziej kaloryczna część jajka.

Wartości odżywcze w białku

Białko ma średnio ok. 54 kcal na 100 g. Składa się głównie z wody oraz białek (11 g na 100 g). Zawartość pozostałych substancji odżywczych jest śladowa – to mniej niż 1 gram tłuszczu i węglowodanów na 100 g jajka. W białku znajdują się też niewielkie ilości witamin oraz minerałów, ale jest ich kilkanaście razy mniej, niż w żółtku. To niskokaloryczna, ale mało wartościowa część jajka.

Czy jajka są zdrowe?

Okazuje się, że żółtko zawiera znacznie więcej substancji odżywczych, a więc jest dużo zdrowsze od białka – a przynajmniej teoretycznie, bo w praktyce wszystko zależy od wymagań dietetycznych. Jeśli zależy Ci na uzupełnieniu witamin oraz minerałów, to żółtko stanowi znacznie lepszy składnik posiłków. Osoby na diecie redukcyjnej powinny raczej wybrać białko, które nie tylko ma dużo mniej kalorii, ale też nie zawiera tłuszczów. Te ostatnie w dużych ilościach są szkodliwe i prowadzą do otyłości, a dieta większości Polaków i tak w nie obfituje.

Jajka rzeczywiście są zdrowe, ale należy je spożywać z umiarem, pamiętając o zachowywaniu zbilansowanej diety. Dzięki dużej zawartości białka, tłuszczu oraz witamin świetnie sprawdzają się jak główny składnik śniadania, np. w jajecznicy. Warto jednak uzupełnić posiłek o węglowodany z dużą zawartością błonnika, by zapewnić długotrwałe uczucie sytości.

Jajka przepiórcze – smaczna alternatywa dla jajek kurzych

Polacy najchętniej wybierają tanie i powszechnie dostępne jajka kurze, ale w sprzedaży znajdziemy też produkty innych gatunków ptactwa. Wśród nich największą popularnością cieszą się jajka przepiórcze. Są znacznie mniejsze od kurzych odpowiedników i wyróżniają się nietypowym, delikatnym smakiem oraz niższą kalorycznością.

Jajka przepiórcze najczęściej jada się na twardo, jako dodatek do śniadania lub kolacji. Z racji na niewielkie rozmiary warto przygotować posiłek składający się z kilku sztuk. Należy je gotować przez ok. 3,5 minuty. Po wyjęciu z wrzącej wody włóż jajka przepiórcze do zimnej wody – ułatwi to usuwanie osłonki!

Materiał zewnętrzny