Wodzisławski rynek zamieni się w restaurację. W sobotę IV Wspólne Grillowanie [ZAPOWIEDŹ]
W najbliższą sobotę, 13 maja br. na wodzisławskim Rynku będzie unosił się wielki dym palących się grilli, a wraz z nim zapach niesamowitego mięsa - przygotowanego pod okiem fachowców. To wszystko za sprawą IV Wspólnego Grillowania z ZPM Tomaszny, które potrwa od godz. od 11:00 do 20:00.
Co czeka na uczestników?
- spotkanie z fachowcami grillowania,
- poznanie technik grilla i BBQ,
- poszerzenie swojej wiedzy o grillowaniu,
- nauka przygotowywania steka wołowego i jego prawidłowego grillowania,
- nauka od podstaw przygotowania mega burgera z 100 proc. wołowiny,
- na każdym stanowisku będzie również możliwość umówienia ewentualnego zakupu sprzętu (akcesoria, grille czy paleniska).
Program imprezy
- 11:00 - Rozpoczęcie IV Wspólnego Grillowania:
- degustacje wyrobów Beef Master Tomaszny i ZPM Tomaszny,
- Mirek Czarnogórski i Mariusz Jeznach o tym, jak grillować i poznać techniki grilla i BBQ,
- Adam Tomaszny - "Tradycja Trzech Pokoleń. Czym Jest Sezonowanie?",
- Artur Kupczyk - "Jak wybrać wołowinę na steki?"
- Arek Mazur - pokaz rozbioru wołowiny sezonowanej.
- 12:00 - Pasja do steków a skoki narciarskie - Aleksander Zniszczoł - soczek narciarski, pasjonat grilla, BBQ i Steków Beef Master Tomaszny,
- 12:30 - przygotowanie burgerów 100 proc. BEEF:
- Tomasz Karpowicz - Burger Hub,
- Aleksander Rzepecki - Outdoor Cooking,
- Michał Sobolewski - Foodaholics.
- 13:00 - Szpik wołowy po azjatycku:
- Artur Kupczyk vel Ogniomistrz Art - szef kuchni Akademii GrillWeb, grillmaster, bloger kulinarny, ekspert do spraw gastronomii, ambasador polskiej marki Quan Garden Art,
- 13:30 - Hanger steak - czyli mało popularne cięcia:
- Kacper Salzman - Grillmaster Marki Napoleon, prowadzący program "Prosto z Grilla", podróżnik kulinarny,
- 14:00 - przygotowanie mostka wołowego-brisket:
- Adam Kajfosz - Polish BBQ Mafia,
- Szymon Romaniuk - Polish BBQ Mafia,
- 14:30 - Kuchnia ameryki południowej z broil kinga:
- Daniel Władymirow - uczestnik 11. edycji Masterchefa,
- 15:00 - polędwica sezonowana w łoju na ofyrze:
- Mateusz Wojnar - Godkowie Grille, Doradca Kulinarny i Szef Kuchni,
- Michał Fabiszewski - Szef Kuchni, laureat II miejsca w programie Masterchef,
- 15:30 - prezentacja wędzarni ogrodowych - firma Kolba,
- 16:00 - pokaz i ostrzenie japońskich noży - firma Japońskie Noże,
- 16:30 - Tomahawk metodą odwróconą Reverse Sear z dymem jabłoni - Artur Kupczyk,
- 17:00 - Kuchnia Bałkańska na grillu Broil king - Daniel Władymirow,
- 17:30 - przygotowanie łopatki na pulled pork - Polish BBQ Mafia,
- 18:00 - losowanie nagrody głównej - Grill Gazowy Marki NAPOLEON,
- 18:30 - karkówka po meksykańsku - Kacper Salzman,
- 19:00 - Tajskie Noodle STIR-FRY z kurczakiem z Big Green Egg - Mateusz Wojnar,
- 19:30 - kebab cevapcici z wołowiną z ofyra - Michał Fabiszewski,
- 20:00 - wspólna integracja w Pilsner Pub.
źródło: UM Wodzisław Śl., oprac. (d)