Jak wybrać idealną kawę do firmy? Poradnik dla przedsiębiorców
Kawa w miejscu pracy odgrywa ważną rolę. Nie tylko zwiększa zadowolenie pracowników z miejsca pracy, ale też współtworzy atmosferę oraz sprzyja utrzymaniu skupienia i zaangażowania zespołu. Wybór odpowiedniej kawy do firmy nie jest jednak łatwy, głównie z powodu dużej dostępności i różnorodności produktów. W tym krótkim poradniku omawiamy kluczowe czynniki, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze kawy dla firmy.
Podsumowanie:
- Kawa do firmy (www.tchibo-coffeeservice.pl) to coś więcej niż zwykłe, kuchenne udogodnienie. To element współtworzący atmosferę i realnie przyczyniający się do wzrostu zaangażowania pracowników.
- Z powodu licznych korzyści płynących z wprowadzenia kawy do firmy warto wybrać ją bardzo starannie – by zmaksymalizować pozytywny wpływ kawy na firmę.
- Wybierając kawę do biura, uwzględnij preferencje kawowe pracowników, budżet, jaki możesz przeznaczyć na ten projekt i rodzaj posiadanego ekspresu do kawy. Oszacuj też dzienne zużycie kawy.
Co wziąć pod uwagę, wybierając kawę do firmy?
1. Preferencje pracowników
Pierwszym krokiem w wyborze idealnej kawy do firmy jest poznanie preferencji pracowników. Przeprowadź krótką ankietę lub nieformalne rozmowy, aby dowiedzieć się, czy Twoi pracownicy wolą kawę Arabicę czy Robustę, ziarnistą czy zmieloną, czarną, czy może z dodatkiem mleka i solidną pianką. Zrozumienie różnorodności upodobań kawowych Twoich pracowników pomoże Ci podjąć dobrą decyzję.
2. Budżet
To, ile pieniędzy możesz przeznaczyć na kawę do firmy, też ma duże znaczenie. W sprzedaży znajdziesz zarówno ekonomiczne opcje (to np. marka Eduscho), jak i kawę premium (np. marka Davidoff) zdolną zaspokoić oczekiwania najbardziej wymagających kawoszy. Wbrew pozorom tańsza kawa do firmy też może być dobra i będzie słusznym wyborem zwłaszcza, jeśli Twój zespół nie potrzebuje ziaren z najwyższej półki.
3. Liczba pracowników
Wybierając kawę do firmy, musisz też określić wielkość i liczbę opakowań. Jeśli w Twojej firmie pracuje kilka lub kilkanaście i zużycie kawy będzie raczej niewielkie, wybierz małe opakowania (250 g lub 500 g). Tak, by po otwarciu paczki możliwie szybko zużyć kawę. Długo przetrzymywana straci walory smakowe i niestety nie przełoży się na zbyt smaczny napój. Dla większego zespołu wybierz odpowiednio większe opakowania (1000 g) – wtedy możesz też liczyć na atrakcyjniejszą cenę za kilogram.
4. Sprzęt do parzenia kawy
Wybierając dobrej jakości kawę do firmy, licz się z tym, że tylko równie dobry ekspres do kawy zdoła wyciągnąć z niej to, co najlepsze, czyli esencjonalne, aromatyczne i pyszne espresso. Lecz miej na uwadze to, że tańsza kawa mielona nie stanie się znacznie lepsza, gdy zaparzysz ją z użyciem wysokiej klasy ekspresu. Jednym słowem, kawę dla firmy warto dobierać, uwzględniając też sprzęt, jaki masz lub planujesz kupić. Tak, by wspierał on osiągnięcie zaplanowanego, kawowego rezultatu.
5. Ekologia i społeczna odpowiedzialność producenta
W dzisiejszych czasach coraz większą wagę przywiązuje się do zrównoważonego rozwoju i ekologii. Możliwe, że dla Twoich pracowników – i klientów – też ma to duże znaczenie. Rozważ więc wybór ekologicznych opcji kawy, takich jak kawa fair trade lub organiczna, aby wesprzeć odpowiedzialne praktyki produkcji i wzmocnić pozytywny wizerunek firmy.
Materiał partnera