Jak wybrać rodzaj etykiety dla produktów spożywczych. Samoprzylepne etykiety na opakowania
Czytanie etykiet produktów dla wielu konsumentów jest sposobem na to, by wybrać odpowiednią ofertę i ułatwić porównywanie produktów pod kątem wartości odżywczych i zawartości witamin lub składników mineralnych. Producent powinien więc zadbać o to, by etykieta produktu spożywczego była czytelna i trwała. Jak jednak ją wybrać?
Przy wyborze etykiety dla produktu spożywczego producent powinien zwrócić uwagę na następujące aspekty:
- odporność na uszkodzenia mechaniczne wilgoć, tłuszcz, promieniowanie lub zmienne temperatury;
- estetyka: wygląd etykiety wpłynąć na decyzje zakupowe konsumentów. Warto więc wybierać etykiety umożliwiające wykonanie wysokiej jakości nadruku i przyjemne w dotyku;
- koszty produkcji.
Jak znakować produkty spożywcze? Co trzeba wiedzieć o etykietach produktów spożywczych?
Trwałość i jakość etykiety oraz wrażenia obcującego z produktem konsumenta w dużej mierze uzależnione są od tego, z jakiego materiału jest ona wykonana. Pod tym względem wyróżniamy następujące typy:
- etykiety papierowe: są tanie i łatwe do druku, jednak cechują się niską odpornością na wilgoć i tłuszcz. Dobrze sprawdzają się w przypadku suchych produktów, takich jak makaron, ryż czy mąka;
- etykiety foliowe: w porównaniu do etykiet papierowych, są bardziej odporne na wilgoć, tłuszcz oraz działanie promieni UV. Dzięki temu dobrze nadają się do produktów przechowywanych w lodówkach lub na zewnątrz. Mogą być wykonane z materiałów takich jak polipropylen, poliester, oraz polietylen.
- etykiety termiczne: nie wymagają tuszu do druku, ponieważ używają specjalnego papieru termicznego, który ciemnieje pod wpływem ciepła. Są idealne do produktów o krótkim okresie przydatności – np. mięsa lub nabiału.
Prawidłowe znakowanie produktów żywnościowych. Data minimalnej trwałości i czytelny skład
Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia, każda etykieta musi zawierać takie informacje jak nazwa produktu masa lub objętość netto, skład produktu, data minimalnej trwałości lub data przydatności do spożycia oraz zalecenia dotyczące warunków przechowywania. Ważne jest także to, by znalazł się na niej sposób przygotowania lub użycia oraz informacje na temat zawartości alkoholu w produkcie (jeśli jego wynosi ona więcej niż 1,2%).
Na etykiecie mogą również znaleźć się informacje takie jak kod partii produkcyjnej, kraj pochodzenia lub informacje dotyczące zawartości alergenów.
Co powinny zawierać etykiety produktów spożywczych? Termin przydatności, skład produktu i inne dane
Etykiety pełnią między innymi funkcję marketingową. Atrakcyjnie zaprojektowana etykieta nie tylko przyciąga uwagę konsumenta, ale też pomaga w budowaniu wizerunku marki i wyróżnia produkt na tle konkurencyjnych. By zwiększyć szanse na sukces rynkowy, warto więc zainwestować w dobry projekt. Powinien on być zgodny z identyfikacją wizualną marki i różnymi technikami podkreślać charakter produktu.
Jak oznakować dany produkt? Wszystko co warto wiedzieć o etykiecie produktu spożywczego?
Jak wybrać rodzaj etykiety dla produktów spożywczych? Powinna ona spełniać różne wymagania - zarówno te dotyczące funkcjonalności oraz trwałości, jak i estetyki. Wybór opcji jest jednak naprawdę szeroki. Każdy producent, niezależnie od specyfiki swoich wyrobów.
Materiał zewnętrzny