RÓŻnorodność smaków - warsztaty kulinarne z WCK
Jak wpleść różane smaki w wytrawne dania, skomponować smakowity napój z wodą różaną lub przystroić czekoladowy torcik płatkami róż? Tego m.in. dowiedzieli się uczestnicy warsztatów, które odbyły się w ramach projektu "WyRÓŻniamy się", w sobotę, 31 sierpnia w warsztatowni na dworcu kolejowym.
Pod fachowym okiem Jakuba Grzybka z Restauracji Szwajcaria powstawały znakomite dania z różaną nutą. Był więc koktajl różany z kwiatem czarnego bzu i owocami oraz ceviche z halibuta na grzance maślanej. Daniem głównym była kaczka z kaszotto z kaszy kuskus z karmelizowanymi pomidorami, wodą różaną i pietruszką, a na deser torcik czekoladowy z konfiturą różaną i płatkami róży.
Okazuje się, że płatki róży wyróżniają się nie tylko ze względu na swoje naturalne piękno, ale z powodzeniem wzbogacają smak wielu potraw. Ich zastosowanie w kuchni ograniczyć może jedynie kreatywność kucharza. Sobotnie warsztaty to jedno z działań realizowanych w projekcie "WyRÓŻniamy się". Zainteresowanych zastosowaniem różanych smaków w kuchni zapraszamy do odwiedzenia stoiska gastronomicznego 14 września w godz. 18:00-20:00 na wodzisławskim rynku. Będzie to kolejna szansa spotkania się z Restauracją Szwajcaria i kulinarnych eksperymentów z różanym smakiem.
"Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: Kultura - Interwencje. Edycja 2024".
źródło: WCK