Remigiusz Rączka poprowadził warsztaty gotowania w Lubomi [ZDJĘCIA, WIDEO]
Panie z kół gospodyń wiejskich oraz liczni mieszkańcy Lubomi wzięli udział w warsztatach gotowania z Remigiuszem Rączką, które były zwieńczeniem projektu "Jak za starej Polski - tradycje żniwne gminy Lubomia".
Remigiusz Rączka poprowadził warsztaty gotowania w Lubomi [ZDJĘCIA, WIDEO]
Spotkanie przyciągnęło do budynku Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Lubomi sporo uczestników, którzy mogli podpatrzeć, jak znany śląski kucharz Remigiusz Rączka gotuje "zupę z kwaski". Była to zupa, łącząca w sobie smaki śląskiego żuru oraz kapuśniaku.
Jeżdża po Ślōnsku i pytōm ludzi, czy ktoś zno ta zupa. Nie. Ôna była warzōno yno na naszym terynie. Być może wyniko to z tego, że miyszkōmy na terynie wiejskim i kożdy mioł beka kapusty, kożdy mioł kwaska i ludzie wykorzystywali to, co mieli. Uwielbiōm ta zupa. Dowōm tam trocha kminku, majeranku, co by wiatry były ôdpowiednie... Co by wszystko było tak, jak trzeba. Stōnd też dzisio jom popróbujecie - godoł po śląsku Remigiusz Rączka.
Podczas spotkania nie zabrakło wielu anegdot wziętych z życia, a także licznych ciekawostek dietetycznych. Oprócz gotowania, Remigiusz Rączka odpowiadał na liczne pytania o przepisy, sam przekazywał porady (m.in. o wrzuceniu do rosołu czystych kawałków węgla w celu jego wyklarowania), a po wykonaniu pysznej zupy chętnie pozował do zdjęć z uczestnikami wydarzenia.
Organizatorzy oprócz kulinarnych warsztatów przygotowali także słodki poczęstunek dla wszystkich.
Wydarzenie realizowane było w ramach projektu „Jak za starej Polski – tradycje żniwne gminy Lubomia", dofinansowanego ze środków finansowych KPO, Inwestycja A2.5.1.
Ludzie
Znany i lubiany kucharz, mistrz kuchni śląskiej.
Pięknie