Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Jak obchodzone są Święta Wielkanocne w Europie?

Święta Wielkanocne to jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich, które obchodzone jest na różne sposoby w zależności od regionu i lokalnych tradycji. Wiele z tych zwyczajów związanych jest z kulinariami, od wyjątkowych wypieków po tradycyjne potrawy serwowane na świątecznym stole. Przyjrzyjmy się, jak Wielkanoc obchodzona jest w Polsce oraz w kilku innych krajach Europy.

Jak obchodzone są Święta Wielkanocne w Europie?

Polska – Baranki, mazurki i pisanki

W Polsce Wielkanoc rozpoczyna się od Niedzieli Palmowej, kiedy wierni przynoszą do kościoła palmy wykonane z gałązek wierzby, bazi i kolorowych kwiatów. Najważniejszym dniem jest Wielka Sobota, kiedy tradycyjnie święci się koszyczki wielkanocne z jedzeniem. W koszyczku znajdują się m.in. jajka, baranek z masła lub cukru, chleb, sól, kiełbasa i ciasto – najczęściej mazurek lub babka.

Na wielkanocnym stole króluje żur na zakwasie, biała kiełbasa, jajka faszerowane oraz wspomniane wypieki, jak mazurek, bogato zdobiony bakaliami i polewą. Pisanki, czyli kolorowo zdobione jajka, są symbolem nowego życia i stanowią integralną część dekoracji. Wiele przepisów znajdziesz na stronie cookingtime.pl, gdzie czekają na Ciebie inspirujące pomysły na tradycyjne potrawy wielkanocne oraz nowoczesne interpretacje klasycznych smaków.

Włochy – Colomba Pasquale i uczta rodzinnych smaków

Włosi celebrują Wielkanoc z wielką pompą, a centralnym punktem uroczystości są wspólne posiłki. Colomba Pasquale, czyli „gołąb wielkanocny”, to tradycyjne ciasto w kształcie ptaka, przygotowywane z podobnego ciasta co panettone, lecz z dodatkiem migdałów i skórek pomarańczowych. W menu nie może zabraknąć jagnięciny, która symbolizuje ofiarę Chrystusa, oraz pasty z dodatkiem warzyw sezonowych, takich jak szparagi czy karczochy.

Francja – Czekoladowe jajka i baranek w cieście

W Francji Wielkanoc to przede wszystkim święto czekolady. W każdym regionie można spotkać ozdobne czekoladowe jajka, kurczaki, a nawet zajączki, które zdobią witryny cukierni. Tradycyjnym wypiekiem jest Gâteau de Pâques, czyli baranek w cieście biszkoptowym. W wielu domach przygotowuje się także potrawy z jagnięciny, a w niektórych regionach popularne są zupy cebulowe podawane na ciepło.

Wielka Brytania – Hot Cross Buns i Easter Roast

W Wielkiej Brytanii Wielkanoc ma charakter bardziej kulinarny niż religijny. Hot Cross Buns – słodkie bułeczki z krzyżem, symbolizującym ukrzyżowanie, są serwowane w Wielki Piątek. W niedzielę wielkanocną przygotowuje się tradycyjny pieczeń (Easter Roast) – najczęściej jagnięcinę z dodatkiem miętowego sosu. Wśród deserów popularne są czekoladowe jajka oraz Simnel Cake – ciasto owocowe pokryte marcepanem.

Niemcy – Zajączki i wielkanocne pieczywo

W Niemczech centralnym elementem Wielkanocy jest Osterhase, czyli zając wielkanocny, który przynosi dzieciom prezenty i ukrywa jajka w ogrodzie. Na stołach pojawia się Osterbrot – słodkie pieczywo z rodzynkami i migdałami. Popularne są również ciasta w kształcie zajączków oraz jajka gotowane na twardo i barwione na jaskrawe kolory.

Wielkanoc to czas radości, wspólnego świętowania i delektowania się tradycyjnymi potrawami. Od polskiego żuru i mazurka, po włoską Colombę i brytyjskie Hot Cross Buns – każdy kraj ma swoje unikalne tradycje, które warto poznać i spróbować odtworzyć w domu.

Materiał partnera

Sklep.nowiny.pl
Kursy InspiratON