Jak obchodzone są Święta Wielkanocne w Europie?
Święta Wielkanocne to jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich, które obchodzone jest na różne sposoby w zależności od regionu i lokalnych tradycji. Wiele z tych zwyczajów związanych jest z kulinariami, od wyjątkowych wypieków po tradycyjne potrawy serwowane na świątecznym stole. Przyjrzyjmy się, jak Wielkanoc obchodzona jest w Polsce oraz w kilku innych krajach Europy.

Polska – Baranki, mazurki i pisanki
W Polsce Wielkanoc rozpoczyna się od Niedzieli Palmowej, kiedy wierni przynoszą do kościoła palmy wykonane z gałązek wierzby, bazi i kolorowych kwiatów. Najważniejszym dniem jest Wielka Sobota, kiedy tradycyjnie święci się koszyczki wielkanocne z jedzeniem. W koszyczku znajdują się m.in. jajka, baranek z masła lub cukru, chleb, sól, kiełbasa i ciasto – najczęściej mazurek lub babka.
Na wielkanocnym stole króluje żur na zakwasie, biała kiełbasa, jajka faszerowane oraz wspomniane wypieki, jak mazurek, bogato zdobiony bakaliami i polewą. Pisanki, czyli kolorowo zdobione jajka, są symbolem nowego życia i stanowią integralną część dekoracji. Wiele przepisów znajdziesz na stronie cookingtime.pl, gdzie czekają na Ciebie inspirujące pomysły na tradycyjne potrawy wielkanocne oraz nowoczesne interpretacje klasycznych smaków.
Włochy – Colomba Pasquale i uczta rodzinnych smaków
Włosi celebrują Wielkanoc z wielką pompą, a centralnym punktem uroczystości są wspólne posiłki. Colomba Pasquale, czyli „gołąb wielkanocny”, to tradycyjne ciasto w kształcie ptaka, przygotowywane z podobnego ciasta co panettone, lecz z dodatkiem migdałów i skórek pomarańczowych. W menu nie może zabraknąć jagnięciny, która symbolizuje ofiarę Chrystusa, oraz pasty z dodatkiem warzyw sezonowych, takich jak szparagi czy karczochy.
Francja – Czekoladowe jajka i baranek w cieście
W Francji Wielkanoc to przede wszystkim święto czekolady. W każdym regionie można spotkać ozdobne czekoladowe jajka, kurczaki, a nawet zajączki, które zdobią witryny cukierni. Tradycyjnym wypiekiem jest Gâteau de Pâques, czyli baranek w cieście biszkoptowym. W wielu domach przygotowuje się także potrawy z jagnięciny, a w niektórych regionach popularne są zupy cebulowe podawane na ciepło.
Wielka Brytania – Hot Cross Buns i Easter Roast
W Wielkiej Brytanii Wielkanoc ma charakter bardziej kulinarny niż religijny. Hot Cross Buns – słodkie bułeczki z krzyżem, symbolizującym ukrzyżowanie, są serwowane w Wielki Piątek. W niedzielę wielkanocną przygotowuje się tradycyjny pieczeń (Easter Roast) – najczęściej jagnięcinę z dodatkiem miętowego sosu. Wśród deserów popularne są czekoladowe jajka oraz Simnel Cake – ciasto owocowe pokryte marcepanem.
Niemcy – Zajączki i wielkanocne pieczywo
W Niemczech centralnym elementem Wielkanocy jest Osterhase, czyli zając wielkanocny, który przynosi dzieciom prezenty i ukrywa jajka w ogrodzie. Na stołach pojawia się Osterbrot – słodkie pieczywo z rodzynkami i migdałami. Popularne są również ciasta w kształcie zajączków oraz jajka gotowane na twardo i barwione na jaskrawe kolory.
Wielkanoc to czas radości, wspólnego świętowania i delektowania się tradycyjnymi potrawami. Od polskiego żuru i mazurka, po włoską Colombę i brytyjskie Hot Cross Buns – każdy kraj ma swoje unikalne tradycje, które warto poznać i spróbować odtworzyć w domu.
Materiał partnera