WOŚP w Carbonarium: Prezydent przyrządził bombon, a uczniowie „Korfantego” - czarne gofry [ZDJĘCIA, WIDEO]
Podczas 33. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy Carbonarium przeżywało prawdziwe oblężenie. W tym dniu w Łaźni Moszczenica królowały kulinaria. Prezydent przyrządził bombon, a uczniowie „Korfantego” - czarne gofry. Nad wszystkim czuwał znany kucharz Remigiusz Rączka.
![WOŚP w Carbonarium: Prezydent przyrządził bombon, a uczniowie „Korfantego” - czarne gofry [ZDJĘCIA, WIDEO]](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/news-900-widen/2025/01/27/237454_1737962862_31494900.webp)
Cóż to był za dzień! Niedziela w całym mieście stała pod znakiem kolejnego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Także Carbonarium zagrało na rzecz dzieci leczących się onkologicznie. W Łaźni Moszczenica zorganizowano Festiwal Czarnego Jedzenia. Uczestnicy mogli przekonać się, że czarne jest nie tylko piękne, ale również słodkie.
Co to jest czarny bombon?
Prezydent Michał Urgoł wraz z Remigiuszem Rączką przygotowali czarny bombon.
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen/2025/01/27/28cf3ec142ccd8bbaa20a650a574bd74.jpg.webp)
- Kulinarną stronę WOŚP odkrywaliśmy dziś w jastrzębskim Carbonarium. Ze znanym kucharzem Remigiuszem Rączką przyrządziliśmy czarny bombon, a więc potrawę z krupnioka i szynki parmeńskiej oraz tradycyjną carbonarę. Po zadowolonych minach wszystkich, których częstowaliśmy naszymi potrawami, wnoszę, że smakowały. Mam nadzieję, że przełożyło się to na datki do skarbonek wolontariuszy orkiestry. Zresztą przez cały dzień goście przybywający do Carbonarium mogli liczyć na wyjątkowe i rzadko spotykane potrawy. To wszystko w ramach 33. finału WOŚP w Jastrzębiu-Zdroju, podczas którego gramy dla onkologii i hematologii dziecięcej! – podkreślał prezydent Michał Urgoł.
Czarodzieje dobrego smaku z „Korfantego”
Jednak to jeszcze nie koniec czarnych przysmaków. Uczniowie klas gastronomicznych z Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego, których bez przesady można nazwać czarodziejami dobrego smaku, stworzyli czarne jak węgiel gofry. Do tego przysmaku ustawiła się długa kolejka.
- Tajemnica czarnego koloru gofrów tkwi w węglu, to właśnie on powoduje czarną barwę, która intryguje i zachęca do skosztowania. Sądząc po reakcjach osób, które odwiedziły nasz punkt w Carbonarium, wszystkim smakowało. Potrzeba tylko nieco inwencji, aby proponowane przez nas przysmaki zyskały nową, niecodzienną odsłonę i do takich eksperymentów kulinarnych zachęcamy - mówiła jedna z uczennic technikum gastronomicznego w „Korfantym”.
W Carbonarium swoje stanowiska miały również przedstawicielki kół gospodyń wiejskich, działających na terenie miasta. Także ich specjały, oczywiście na bazie kuchni śląskiej, były pyszne i znajdowały wielu amatorów.
WOŚP Jastrzębie: Prezydent gotuje, ludzie tańczą, serwują czarne gofry [ZDJĘCIA, WIDEO]
Pobiegli dla WOŚP w Jastrzębiu-Zdroju - bieg "Policz się z cukrzycą" na stadionie [ZDJĘCIA]
Ten, co się pyta o krupniok, widać, że Werbus.
A co to je werbus??
I takiego prezydenta Urgoła nam potrzeba było co potrafi gotowac przynajmniej wykarmi mieszkanców gdy beda głodowac !!! Reszta sie nie liczy Miasto rozkwita :)))))))
Komentarz został usunięty z powodu naruszenia regulaminu
Co to jest bombon ? To potrawa z krupnioka. Ale co to jest krupniok !
Brawo Panie Prezydencie.Co raz częściej przekonuje mnie że jest normalnym fajnym człowiekiem. PROSZĘ NIE ZBACZAĆ Z TEJ DROGI.