Woda w Olzie opada
Woda minimalnie opada, najgorzej było ok. 3.00 nad ranem
Ostatnie odczyty podane przez Instytut Meteorologii w Raciborzu wskazują na niewielki spadek poziomu wody we wski Olza. Stan z godz. 8. 00 – 904 cm (o godz. 6.00 było 3 cm więcej). Najgorzej było ok. godz. 3.00 nad ranem. Wówczas tan wody wynosił 929 cm i władze Gorzyc przygotowywały się do ewakuacji wsi. W dalszym ciągu realna jest także ewakuacja Domu Pomocy Społecznej w Gorzycach. – Ciągle jest bardzo groźnie – mówi Jan Zemło z Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego w Wodzisławiu. – Niedawno pojawiła się plotka, że wały w Olzie przeciekają. Przejechaliśmy teren i mogę stwierdzić, że do tego nie doszło. Niestety prognozy pogody wskazują ciągle bardzo duże zachmurzenie – dodaje Zemło.
Sklep.nowiny.pl
Kursy InspiratON
Strażacy ciągle są przy wałach .!!
Mój tata im pomagał i byli tam przez cały dzień i całą noc...
I jeśli tam jeździcie żeby robi zdjęcia i im przeszkadzac to lepiej nie ruszajcie się z domu !!
A wały w Olzie dużo przeżyły... w 1997 roku zostaly całkiem zniszczone i musiały zostac na szybko odnowione...
i jeśli wam nie odpowiada praca strażaków to sami tam coś zróbcie. W Olzie jest Ochotnicza Straż Pożarna, więc każdy może pomóc !!!!
A gdzie są jacyś strażacy?Czyżby deszczu się bali?może jeszcze kogoś to obchodzi?
A gdzie są jacyś strażacy?Czyżby deszczu się bali?może jeszcze kogoś to obchodzi?
Przywieżli troszkę piasku,kótry wysypali na skrzyżowaniu dróg.Chyba tam mogli najłatwiej wycofac :-( Worków już nie przywieżli-to się nazywa oszczędność.
Niestety wały w Olzie naprawdę przeciekają już w 5 miejscach!!!!!!!!!!!!Tylko strażacy nie chcą się brudzić!!!Po wielu telefonach do sztabu w Wodzisławiu otrzymałam odpowidż,że przy szkole mogę dostać worki i piach i mogę je sobie dać gzie chcę!!!!!!!! Pan strażak jeszcze zapytał gdzie to widzę,choć tam był i wyrażnie widać,bo strużki wody płyną przez drogę obok wału do zlewiska starej rzeki,która ma już bardzo wysoki poziom.Przykro mi,że nikt się mieszkańcami Olzy nie przejmuje.Wał ma konsystencję namoczonej gąbki i strukturę szwjcarskiego sera.