Polędwica, szynka i golonko z Lubomi najlepsze w Polsce
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta z Lubomi zdobył najwyższe laury w Ogólnopolskim Konkursie „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”.
- Wyróżniono naszą szynkę tradycyjną, oscypek drobiowy wędzony, polędwicę wołową wędzoną – opowiada Robert Łukaszczyk z Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyn Janeta. To nie jedyny sukces bo Ernestyn Janeta otrzymał również Puchar Marszałka Śląskiego dla najlepszej firmy śląskiej w tym współzawodnictwie oraz Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Danie gotowe” za golonko pieczone i pierogi z podrobami. - Wyroby były oceniane przez wyspecjalizowany zespół sensoryków, technologów zakładów mięsnych, ludzi nauki, właścicieli hurtowni, przedstawicieli firm współpracujących z przemysłem mięsnym. Przewodniczącym kapituły oceniającej był profesor Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – dodaje Łukaszczyk.
Konkurs organizowany był przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu pod auspicjami Związku Rzemiosła Polskiego i ogólnopolskich stowarzyszeń branży mięsnej. Przedsięwzięcie skierowane jest do zakładów branży mięsnej. Celem konkursów jest wyłonienie najlepszych producentów wędlin, którzy wytwarzają według sprawdzonych i starych receptur. Poznański konkurs jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów tego rodzaju w Polsce.
(art)
Ciekawe czy Pan Ernestyn Janeta tylko na konkursy robi dobre wyroby? , bo ja z przykrościa muszę powiedziec , ze nie za dobre sa te wyroby Pana Janety , ciekawe jacy ludzie to oceniali? , moze nie jedli niczego przez dwa tygodnie?. Panie Janeta moja rodzina jeszcze raz zaryzykuje i kupi panskie wedzonki , dla ponownego sprawdzenia , moze faktycznie teraz sa super .Pozdrawiam i zycze nastepnych medali , ale za "jakość" , a nie za ilość.
Gratulacje dla Ernestyna Janety