Produkty Ernestyna Janety nagrodzono w stolicy
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyna Janety zdobył w konkursie "Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym WIOSNA 2011" prestiżową nagrodę za swoje produkty: roladę boczkową, oscypek drobiowy, pieczeń z indyka i kiełbasę szynkową wołową.
Konkurs (30 edycja) pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbył się 12 maja w Warszawie w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego - Oddziale Technologii Mięsa i Tłuszczu.
Podczas uroczystej gali przedstawiciele 36 zakładów mięsnych z całej Polski przekazali do oceny 155 wyrobów. Podstawą konkursowej oceny jakościowej wędlin była ocena sensoryczna dokonana przez dwa ośmioosobowe zespoły rzeczoznawców. Była to ocena metodą 5-punktową, poddano jej zakodowane próbki. Oceniano następujące cechy: wygląd zewnętrzny na całym batonie, wygląd przekroju na dwóch przekrojonych batonach, smak i zapach na plastrach pochodzących co najmiej z dwóch batonów.
Dodatkowo za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej dla produktów typu żywność wygodna nagrodzono oscypek drobiowy i pieczeń z indyka, które zostały uznane za produkty najwyższej jakości.