Nasi reprezentanci na VI Festiwalu Śląskie Smaki
Koło Gospodyń Wiejskich z Rud, panie z sołectwa Babice, Zespół Folklorystyczny "Familijo" ze Skrzyszowa, Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego i ZSZ z Raciborza będą reprezentować nasz region w konkursie kulinarnym VI Festiwalu "Śląskie Smaki", który odbędzie się 18 czerwca w Gliwicach w parku im. Chopina (obok Palmiarni).
Koło Gospodyń Wiejskich z Rud, panie z sołectwa Babice, Zespół Folklorystyczny "Familijo" ze Skrzyszowa zakwalifikowani zostali do kategorii amatorów. Będą rywalizować z Kołem Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej, Kołem Gospodyń Wiejskich z Dąbrowy Górniczej, Kołem Gospodyń Wiejskich z Udorza, Radą Powiatową KGW z Kłobucka, Teamem Rodzinnym z Czarkowa oraz Niną i Mirkiem - gotującą rodziną z Tarnowskich Gór.
W tym roku po raz pierwszy w historii w konkursie wystąpi więcej profesjonalistów niż amatorów!
Wśród profesjonalistów zgłosili się i profesjonalni kucharze, i uczniowie szkół gastronomicznych.
O tytuł Eksperta Śląskich Smaków będą walczyli kucharze reprezentujący:
- Ośrodek Rekreacyjno-Szkoleniowy "Zagroń" w Istebnej (drużyna - LINTERKI),
- Restaurację "Frykówka" z Pszczyny,
- Restaurację "Stara Piekarnia" z Pszczyny,
- Restaurację "Valdi Plus" z Mikołowa,
- Restaurację "u Górala" w Pszczynie,
- Ekipa z Górnego Śląska.
W gronie profesjonalistów wystąpią również uczniowie klas gastronomicznych z następujących szkół:
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Króla Stanisława Augusta Poniatowskiego z Gliwic,
- Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego,
- Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach,
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka z Katowic,
- Zespół Szkół Zawodowych z Raciborza.
Od godziny 14.00 bawić nas będzie zespół The Bottles. W tym czasie w ogromnym namiocie będzie już trwał konkurs kulinarny. W trakcie kulinarnych zmagań - około godziny 15.00 - nastąpi oficjalne otwarcie Festiwalu. Od 15.30 na scenie występować będzie zespół Sweet Garden. Po nim, sceną zawładnie mistrz kuchni molekularnej - Jean Bos. W trakcie półgodzinnego pokazu (16.30 - 17.00) widzowie dowiedzą się czym jest tajemnicza kuchnia molekularna i dlaczego warto stosować jej przepisy. Po doznaniach kulinarnych przyjdzie czas na rozrywkę - o 17.00 na scenie pojawi się kabaret Czesuaf. Po tym występie nastąpi najbardziej oczekiwana przez uczestników konkursu chwila - ogłoszenie wyników kulinarnej rywalizacji i wręczenie Złotych, Srebrnych i Brązowych Durszlaków. Po wyłonieniu Ekspertów Śląskich Smaków na scenie po raz drugi pojawi się Jean Bos. Po jego pokazie (około godziny 19.30) wystąpi gwiazda wieczoru - Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.
VI Festiwal „Śląskie Smaki”® jest organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną, Miasto Gliwice i Beskidzki Klub Kulinarny.