Pyszna pizza OHP z Rybnika na Targach Poznańskich
11 października reprezentujący rybnicki hufiec pracy uczestnicy, kształcący się w branży gastronomicznej, wzięli czynny udział w prestiżowej imprezie jaką są Międzynarodowe Targi Poznańskie „POLAGRA”.
Celami wyjazdu do Poznania była promocja instytucji na arenie międzynarodowej, doskonalenie zawodowe uczestników oraz poznanie najnowocześniejszych technologii szeroko rozumianej branży spożywczej.
Uczestnicy hufca w składzie Sebastian Biernat, Łukasz Kołodziejczyk i Krzysztof Ulbrych wraz z wychowawcami Katarzyną Piełką i Radosławem Bałą na targach byli współorganizatorami „Strefy Pizzy”. Dzięki uprzejmości czasopisma „Mistrz branży” oraz współpracy z Małą Akademią Mistrzostwa Zawodowego, hufiec mógł skorzystać z profesjonalnie przygotowanego stanowiska pracy, wyposażonego w nowoczesny sprzęt do przygotowywania produktów spożywczych. Młodzież poznała m.in. działanie innowacyjnego urządzenia, jakim jest receptor, który służy do dokładnego dozowania półproduktów. Każdy z uczestników mógł samodzielnie obsłużyć urządzenie, dzięki któremu nie popełniamy błędów przy przygotowywaniu m.in. ciasta do pizzy. To właśnie pizza królowała na stoisku „Mistrza branży”. Sebastian, Krzysztof i Łukasz pod okiem mistrza Piotra Burzawy prezentowali zwiedzającym targi „wariacje z pizzy” z zastosowaniem oryginalnej włoskiej receptury przygotowywania ciasta do tej potrawy. Końcowy efekt pracy uczestników wzbudził zachwyt smakowy wśród degustujących pizzę. Należy zaznaczyć, że w gronie zwiedzających dominowali profesjonaliści, dlatego też dokonania gastronomiczne młodzieży można uznać za wielki sukces.
Oprócz pokazów młodzież miała okazję zwiedzić wszystkie ekspozycje Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych „Polagra-Food” oraz IV Targów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego. W Poznaniu co roku spotkają się producenci, dystrybutorzy, kupcy, handlowcy, hurtownicy, sprzedawcy detaliczni, technologowie i pozostałe osoby związane z branżą spożywczą. Liczba odwiedzających targi to kilkadziesiąt tysięcy osób, trudno więc przecenić wartość promocyjną i szkoleniową udziału w tej imprezie.
Wyjazd nie doszedłby do skutku bez pomocy pozyskanych sponsorów, którzy wsparli naszą inicjatywę. Byli nimi pracodawcy, na co dzień współpracujący z rybnickim hufcem: piekarnie panów Wiesława Brody i Jacka Bobrzyka, restauracja „Renatka” pani Ewy Wargackiej, zakład wędliniarski pana Ernestyna Janety oraz sponsor prywatny pani Katarzyna Byczek. Wszystkim darczyńcom pragniemy złożyć serdeczne podziękowania.
Tekst i zdjęcia: Radosław Bała