Upiekli ciasto z francuską pomocą
Polsko-francuskie warsztaty kulinarne
Kiedy kilka miesięcy temu w Marklowicach gościła delegacja Polonii francuskiej z miasta Barlin, ze strony gości padła propozycja organizacji wspólnych warsztatów kulinarnych. Odbyły się 5 października w gimnazjum w Marklowicach. Uczniowie trzeciej klasy gimnazjum piekli ciasto według przepisu nadesłanego przez stronę francuską. A konkretnie była to tarta z jabłkami, do której Polonia przysłała specjalny, brązowy cukier vergeoise, bez którego podobno przepis nie mógł się udać.
Specyfik przez półtorej godziny przygotowywała 10-osobowa grupa gimnazjalistów. – Była to dla nich świetna zabawa – mówi Halina Winkler, dyrektor gimnazjum.
Podobno tarta wyszła znakomicie i błyskawicznie zniknęła z talerzy. Warsztaty będą miały charakter cykliczny. Już w listopadzie młodzież wyśle do Francji przepis na marklowicki specjał. Ma to być sernikowe ciasto-pianka.
Zwieńczeniem warsztatów kulinarnych będzie przyszłoroczny wyjazd mieszkańców Marklowic do Barlin. Wezmą w nim udział członkinie Koła Gospodyń Wiejskich oraz przedstawiciele gimnazjum.