Zamykają puby przez tanie piwo z dyskontu
To wieści z Wysp Brytyjskich, gdzie zamknięto już 6 tys. pubów bo nie wytrzymują konkurencji z piwem sprzedawanym przez supermarkety.
Ankieta
Gdzie kupujesz piwo?
Zobacz więcej
W ostatnich czterech latach z ulic brytyjskich miast zniknęło blisko 6 tys. pubów. Nie wytrzymują konkurencji z piwem sprzedawanym przez supermarkety. Piwo sprzedawane jest tam znacznie taniej. Znaczenie ma także spadek przychodów realnych Brytyjczyków, będący jednym ze skutków najdłuższej od wojny recesji oraz wzrost akcyzy na piwo.
Więcej przeczytasz tutaj
W Polsce też przeklinają ale inny proceder - "Bary/Puby" 4/8zł.
W dużych miastach w Polsce też zamykają, ponieważ nie wytrzymują konkurencji 24h lokali, oferujących piwko 0,4/wódeczka 40ml za 4zł lub przekąskę za 8 zeta. Lokale będące na rynku od lat muszą się ratować. Ich Klienci najpierw idą się dosłownie napi...ć do taniego lokalu, a później zataczając się wchodzą do swojego znanego i lubianego od lat lokalu, w którym zapłacą wstęp, wypiją piwo i na tym interes się kończy. Przykład z Wrocławia, gdzie właściciele dużych i znanych lokali sami otwierają - bardzo niechętnie - lokal typu 4/8zł i "wegetują". Przykład: jedno podwórko (Wrocław), jeden właściciel 3 lokale: MAŃANA, ilGUSTO oraz Nagi Kamerdyner - ten ostatni zrobiony na styl 4/8zł.
to piwo z dyskontu czyści bez przerywania snu
A ja lubię od czasu do czasu strzelić sobie piwko, szczególnie z serii raciborskich, Twierdzowe albo miodowe :-) Ciekawe jakie piwo mają Anglicy, .....a swoją drogą , Anglia zawsze kojarzyła się z pubami a teraz zamykają.....oj świat schodzi na psy......... :-)
a dlaczego myślisz że nie warzę ?
~piwowar, tylko że ja pisałem o reżimie temperaturowym FERMENTACJI i LEŻAKOWANIA, a nie o temp. warzenia, bo to ostatnie odbywa się w okilicy 100 st. C. Zacierane: 50-74 st. C i są to stosunkowo krótkie okresy. Co innego z fermentacją: górną lub dolną - tutaj mamy od tygodnia do trzech, kiedy trzeba utrzymac to w temp. 16-20st.(piwa typu ale) lub 8-11 st. C (lagery), a różnica kilku stopni to diametralna różnica w smaku. Dlaczego teraz nie warzysz? Wszak sezon piwowarski w pełni! (zima)
A jo piwa nie pia i mom sie dobrze ,komu smakuje to na zdrowie !!! Kiedyś tam lata temu to wypiłem od czasu do czasu Dębowe Mocne ,a teraz wolę zjeść sobie loda .
utrzymać temperaturę warzenia jest stosunkowo łatwo. Znalazłem patent w necie. Wiadro większe od tego w którym warzymy piwko woda i grzałka akwariowa. Mi piwko smakuje, a faktycznie smaku się trzeba nauczyć.
za drogo je
W pabach mniej ludzi, ponieważ jest zakaz palenia.Palić można tylko na dworze.
Anglik, który w pabie pił dobre piwo, w markecie też kupi dobre piwo, nie te
najtańsze.
tanie mięso psy źrą
~piwowar- piwa domowej produkcji mogą być bardzo dobre, ale wymagają kunsztu, dobrych surowców, sterylnej produkcji i reżimu temperaturowego. W domu to dość trudne do osiągnięcia (zwłaszcza to ostatnie). Nie zachwalaj, bo piwa domowe często są niesmaczne, a znajomych do ich smaku trzeba przyzwyczaić, bo mają zakorzenione wyjałowione smaki szeroko reklamowanych i podawanych lagerów. Kiedy Ty zaczynałeś, ja skończyłem z tą robotą. Doświadczenie jednak pozostało. Mam na koncie jakieś 150 warek zacieranych i kilka laurów w konkursach piwowarskich, w tym grand prix w konkursie żywieckiego browaru. ;) PS. Nie "z zacieru" tylko "zacierane". :-D
taki piwosz jakie piwo - gówno warte .Niektórzy denaturat pija i mówią, że super
Jaki siuśki, piłeś Kenigera? Chłopie, jo żech se som zdziwił, że te piwo taki dobre za taki piniadze, w życiu byś nie padoł, że te piwo kosztuje 1,45
W polsce w restauracji piwo kosztuje 6-10 zeta.W sklepie dobre piwo 2 do 2,50 zeta.Siuśki dla niewybrednych nawet za 1,50 zeta.Więc co się dziwić-wszedzie będą plajtować.W polsce też.
Jo pija piwo w lesie, szynków nie lubia, bo tam cygaretami śmierdzi i pełno ożralców je, a tak kupia se trzi kenigery w biedronce( dobre, bo ślonski piwo z głupczyc) i ida se do lasa, albo nad jezioro wypić, a w zimie piwa nie pija, yno swój bibmer z cukru z biedronki.
Robię gotowce z zacieru są lepsze. Ile uwarzyłem nie pamiętam, może z 12 przez 3 lata. Nie piję dużo piwka.
Zacieranie czy gotowce? Ile uwarzyłes warek?
Na bieżąco robię już od 3 lat. Jak się kończy to robię sobie nowe. W sieci jest pełno przepisów. Pierwsza wychodzi drogo bo trzeba kupić zestaw do warzenia, ale później już jest taniej. No i smaczne piwko.
a ile uwarzyłes kolego warek, że tak zapytam.
Ja sobie sam robię piwko. Smak i jakość nie do porównania z tym kupnym i wychodzi taniej. Jedna warka to około 43 butelki piwka.
kogo styko w polsce po knajpach lotać jak tak drogo
Dlatego w tak biednych miastach jak Wodzisław czy Racibórz nie ma porządnych pubów.
Jedno mie zastanawia jak to jest kupujac piwo lech w KK niemcy place za 0,5 litra butelke 0,60cent a w raciborzu trzeba zaplacic 4zl transport do niemiec przy Holandi tez kosztuje jak to jest ze jest tansze
Ankieta troche lipa,normalnie kupuja piwo w sklepie za rogiem czy kaj taniej,ale w weekend ida ze znajomymi do pubu i sie machnie te pare piw,nie ma to jak sie wyluzowac przy browarku ze znajomymi w klimatycznym miejscu.
ja to wole jedno piwko czy dwa sobiewypic ale w atmosferze ktora w domu jest nie do osiagniecia
Zawsze człowiek idzie tam gdzie taniej bo do tego jesteśmy zmuszeni,nawet jak oznacza to jakość dużo gorszą