Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim - kucharzem doskonałym
Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, wydawca najstarszych polskich książek kucharskich, wykładowca na Uniwersytetach w Bordeaux oraz na paryskiej Sorbonie - prof. Jarosław Dumanowski odwiedzi bibliotekę w Raciborzu.
Spotkanie będzie poświęcone europejskiej kuchni staropolskiej i międzynarodowym sukcesom kuchni polskiej od XV do XIX w.
Jarosław Dumanowski jest historykiem kultury materialnej, specjalizującym się w kulturowej historii kuchni i wyżywienia; twórcą i kierownikiem Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia, felietonistą pisma „Food Service”. Na co dzień współpracuje z restauratorami, szefami kuchni, nauczycielami gastronomii, producentami żywności i organizatorami turystyki. Przy okazji, dzięki poznanym w ten sposób kucharzom i restauratorom, stara się posmakować historii i zjeść coś dobrego.
Spotkanie odbędzie się 13 marca o godz. 18.00 w bibliotece przy ul. Kasprowicza 12. Wstęp wolny!
(MiPBP)