Warsztaty świadomego gotowania z Weroniką Piasecką
W najbliższą sobotę 7 września o godzinie 16.00 w GCK w Nędzy odbędzie się kolejne spotkanie w ramach projektu "Akademia EKO-idei". Tym razem będą to warsztaty kulinarne.
Uczestnicy poznają tajniki przygotowywania posiłków w taki sposób, aby dawały energię, zdrowie, a przede wszystkim były smaczne i wyjątkowe. Upieką również wspólnie tradycyjny chleb na zakwasie.
Warsztat "Zdrowie na talerzu" pozwoli uczestnikom nabyć praktyczne umiejętności z zakresu przygotowywania posiłków w oparciu o kuchnię makrobiotyczną i pięciu przemian, wykorzystania ziół przyprawowych w kuchni, przygotowania zakwasu chlebowego i upieczenia chleba wieloziarnistego. Te kilka godzin wspólnej warsztatowej pracy, zakończy się miniucztą, na którą złożą się ugotowane specjały. Główne miejsce na stole zajmie świeży, pachnący, gorący chleb.
Weronika Piasecka – założycielka pierwszego w Raciborzu sklepu ze zdrową żywnością i ziołami. Jej pasje to gotowanie i odżywianie według pięciu przemian, zbieranie ziół i uprawa ogrodu. Od ponad dwudziestu lat twórczo eksperymentuje w kuchni, bazując na makrobiotyce i pięciu elementach TMC. Lubi gotować z przyjaciółmi i dla przyjaciół. Dzieląc się swymi kulinarnymi doświadczeniami, udało jej się przekonać wiele osób do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych. Piecze chleby na zakwasie, których receptury sama opracowała.
Zapisy i informacje: 506141501, 324104770, e-mail: centrum.nedza@gmail.com.
Szczegóły na www.kulturanedza.blogspot.com
Projekt dofinansowano ze środków Programu "Działaj Lokalnie VIII" Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodka Działaj Lokalnie w Rybniku.