Piwo z Raciborza ze złotym medalem
Ciemne piwo z raciborskiego browaru zdobyło złoty medal na III Forum Technologii Browarniczych. Zakład nie przestaje zaskakiwać i pracuje nad wskrzeszeniem piw, które produkowane były przy Zamkowej na początku XX wieku.
Forum, które odbywało się od 9 do 10 października w Rzeszowie, to jedna z większych tego typu branżowych imprez w kraju. Spotykają się tu zarówno piwowarzy większych jak i zupełnie niszowych browarów, dostawcy urządzeń, surowców i materiałów pomocniczych do produkcji piwa. Częścią forum był konkurs na najlepsze piwo, które oceniali profesjonaliści.
– To ludzie, którzy produkują na co dzień piwo oraz posiadają odpowiednie certyfikaty do oceniania piw. Jednym słowem specjaliści, którzy znają się na rzeczy – mówi Mariusz Dudek, prezes Browaru Zamkowego w Raciborzu. Piwo, które podbiło podniebienia jurorów to Raciborskie Ciemne Mocne. – To piwo ciemne o łagodnym smaku i delikatnej goryczce. Robimy go z czterech rodzajów słodów i dwóch rodzajów chmielu. Używamy słodu jasnego: pilzneńskiego i monachijskiego oraz słodu ciemnego: karmelowego i barwiącego dzięki czemu zawdzięcza swoją barwę. Chmiel jakiego używamy to chmiel aromatyczny i goryczkowy – mówi prezes Browaru. To już kolejna nagroda dla raciborskiego browaru. Trzy lata temu na Krasnystawskich Chmielakach Twierdzowe niepasteryzowane zdobyło trzecie miejsce w kategorii piw jasnych niepasteryzowanych.
Raciborski browar ma w ofercie obecnie dziewięć gatunków piw. Ostatnie, które trafiło na rynek to Raciborskie Pils, produkowane według starych receptur. – Co jakiś czas nowe piwa będą się pojawiały, szczególnie, że jesteśmy obecnie w fazie testów i pracowania nad zupełnie wyjątkowymi piwami. Chodzi o odtworzenie piw, które blisko sto lat temu były tu produkowane. Znaleźliśmy stare receptury i teraz próbujemy je odtworzyć. Zobaczymy co z tego wyjdzie i czy będzie można to wypuścić na rynek. Proszę pamiętać, że obecny gust piwoszy i smak piwa bardzo się różni od tych z lat 20 ubiegłego wieku – tłumaczy Mariusz Dudek. Poza nowymi gatunkami, cały czas produkowane jest piwo Raciborskie, Raciborskie Ciemne, Raciborskie Mocne, Raciborskie Zielone, Raciborskie Niefiltrowane, Raciborskie Rżnięte Twierdzowe, Twierdzowe Ciemne i Raciborskie Miodowe. Nowe piwa schodzą na pniu. – Wiele wskazuje na to, że uda nam się zamknąć ten rok z wynikiem lepszym o 50 proc. w porównaniu do roku poprzedniego – mówi szef Browaru Zamkowego w Raciborzu
(acz)
najlepsze piwo jakie znam i to z naszego regionu,oby tak dalej
Bardzo dobre piwo,tylko zejść z ceny ,pierwsza klasa ,POLECAM WSZYSTKIM