Sława produktów mięsnych przekracza granice regionu
W naszym jadłospisie mięso ma niezastąpioną pozycję. W Opawie i okolicy działa kilka mniejszych przetwórni mięsa i wędlin, które spełniają te najbardziej rygorystyczne wymagania higieniczne, dlatego mogą na nich polegać z czystym sumieniem mieszkańcy Opawy i nie tylko oni.
Przetwórnie te zajmują się produkcją i sprzedażą produktów mięsnych i wędliniarskich mielonych, gotowanych i wędzonych z wieprzowiny, wołowiny i drobiu.
W miasteczku Dolní Benešov znajdziemy przykładowo firmę rodzinną, która zajmuje się przetwórstwem produktów mięsnych już od 1993 roku. Wszyscy mężczyźni z tej rodziny wykonują takie same rzemiosło, więc rzeźników tutaj nie brakuje. Ich firma przygotowuje codziennie asortyment liczący około 140 produktów mięsnych, w tym także salami, szynki, kiełbasy, salcesony, mięso wędzone, parówki czy różne pasty. Dla swoich klientów mają też ofertę specjalną na wyjątkowe okazje. Można tutaj zamówić np. figury z salami, wędzonego prosiaka albo głowę wieprzową.
W miejscowości Háj ve Slezsku znajdziemy spółkę rodzinnę, która zajmuje się przetwórstwem mięsa. Jej właściciel zaczynał od przetwórstwa i dystrybucji mięsa w 2000 roku. Znaczącym rokiem był 2011 rok, kiedy firma poszerzyła swoją działalność o produkcję mięsną i od tego czasu dostarcza na rynki własne produkty wysokiej jakości, przygotowywane przede wszystkim według tradycyjnych przepisów.
W Opawie, oprócz innych firm z tej branży, działa także duża spółka, zatrudniająca 350 pracowników, nastawiona na wykup mięsa, produkcję, dystrybucję i sprzedaż rąbanego mięsa i produktów mięsnych. Firma dysponuje też siecią ponad dwudziestu własnych sklepów, które pozwalają na bezpośredni kontakt z konsumentami. Produkty są przygotowywane według tradycyjnych i godnych zaufania przepisów i procesów produkcyjnych. Za swoją pracę spółka otrzymała podwójnie nagrodę w konkursie produktów spożywczych, gastronomicznych i rolniczych „Česká chuťovka” – w 2011 roku za parówki i fermentowaną wędlinę Kolumbus, a w 2012 roku za staroczeską wędzoną karkówkę.