Po najlepsze rogaliki do Opawy
Chleb to dar boży, mówiły nasze babcie i prababcie, które też nigdy nie zapomniały o tym, by go obrócić i nożem na nim zrobić krzyż. Chociaż nasze spojrzenie na chleb z biegiem czasu lekko zmieniało się, dalej jest tak, że wspólnie z pozostałym pieczywem tworzy podstawę naszego codziennego wyżywienia. Opawa w produkcji pieczywa jest również w czołówce.
Do najbardziej ulubionych rodzajów pieczywa w Republice Czeskiej należą rogaliki. No i właśnie opawska piekarnia „Slezská pekárna” umie piec takie, jak dokładnie trzeba. Właśnie ta piekarnia zajmuje domyślne pierwsze miejsce w rankingu opawskich piekarni, których „warsztaty” opuszczają najsmaczniejsze rogaliki. Mieszkańcy Opawy zakochali się w rogalikach pieczonych w tej piekarni, chociaż pewnie nie mają pojęcia, co jest tego przyczyną. Wyjątkowość tego rogalika jest spowodowana przede wszystkim specjalnym mieszaniem ciasta, w mieszalniku do ciągłego mieszania ciast pszenicznych, który jest już dzisiaj właściwie historycznym urządzeniem. Mieszalnik ten piekarnia utrzymuje i pielęgnuje praktycznie prawie jako jedyna w całym kraju. Drugim ważnym czynnikiem, mającym wpływ na specyficzny smak rogalików ma środowisko, w którym są produkowane. Oba te fakty połączone razem dają to, co się ostatecznie znajduje codziennie na talerzu naszych mieszkańców i co jest także powodem tego, że ten specyficzny rogalik z tej piekarni jest doceniany nagrodami.
Piekarnie znajdziemy w całym Opawsku, są w miejscowościach Hradec nad Moravicí, Otice, Hlučín, Raduń czy Bolatice. Kołacz weselny z tej ostatniej został wyróżniony nagrodą w postaci przyznania mu tytułu Regionalny produkt spożywczy roku. Niektóre piekarnie współpracują także z Polską – na przykład Otická pekárna. „Współpracujemy z jednym polskim dostawcą takich towarów, które u nas nie są osiągalne, albo są sprzedawane w bardzo wysokich cenach, bez tego nie moglibyśmy niektórych towarów produkować, albo byłyby bardzo drogie – potwierdza właściciel piekarni Martin Knappe.
Opawa ma także duże doświadczenie w produkcji smakołyków. Do najbardziej znanych spółek, które działają na Ziemi Opawskiej, na pewno należy największy producent trwałego pieczywa w środkowej i wschodniej Europie, który jest dzisiaj częścią olbrzymiej firmy spożywczej Kraft Foods. Ta posiada w Republice Czeskiej trzy zakłady i jeden z nich jest właśnie w Opawie, gdzie są produkowane smaczne keksy, wafelki i słone pieczywo według tradycyjnych receptur. Nie tylko Czesi mogą się delektowaćwytwarzanymi tutaj produktami Disko, Fidorka, BeBe, Zlate oplatky czy Miňonky. W branży spożywczej produkty tej marki uznawane są za jedne z najlepszych w Czechach.