Dynia-gigant już w słoikach koła z Jankowic
JANKOWICE. Dwie ogromne dynie, które ubiegłej jesieni wyrosły w ogrodzie szefowej miejscowego koła gospodyń, trafiły pod nóż. Panie zorganizowały specjalne spotkanie, na którym w praktyce sprawdziły możliwości kulinarne, jakie oferuje dynia.
Podczas spotkania gospodynie podzieliły się przepisami na dania i przetwory z dyni. W domach wykonały dyniowy dżem, kompot i dyniowe ciasto, a podczas spotkania w remizie wzięły na cel placki z dyni. – Dynia jest lekkostrawna, ma niewiele kalorii i jednocześnie sporo błonnika. Można z niej wyczarować bardzo wiele – mówi Urszula Kasparek, przewodnicząca KGW Jankowice. Dynia dobrze smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Ma sporo witamin i mikroelementów. Dynia przywędrowała do nas z Ameryki. W naszym klimacie nie potrzebuje wiele do wzrostu. Idealnym miejscem do rozwoju dyni jest np. kompostownik, skąd czerpie dla siebie potrzebne składniki mineralne. W ubiegłym roku po raz pierwszy w powiecie rybnickim (w gminie Jejkowice) zorganizowano Międzygminny Festiwal Dyni. W tym roku ma się odbyć kolejna edycja, wraz z konkursem na największy okaz. (ska) Przepis KGW Jankowice na racuchy z dyni Kilogram obranej dyni zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do miąższu dodać 5 żółtek, utartych wcześniej z łyżką margaryny i łyżką cukru. Dodać szklankę mąki i szczyptę soli. Wszystko wymieszać z pianą, ubitą z 5 białek. Po wymieszaniu ciasto wlewać łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz. Po usmażeniu na złoty kolor, podawać z cukrem lub śmietaną, lub też na słono (wtedy jednak do ciasta nie dodajemy cukru).