W takich warunkach gotuje się lepiej
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach ma powody do zadowolenia. W placówce powstała nowoczesna pracownia gastronomiczna.
Uczniowie od niedawna mają do dyspozycji nową pracownię gastronomiczną z 7 stanowiskami, przy których mogą pracować po 2-3 osoby. Na każde stanowisko składa się wygodny stół roboczy, zlewozmywak i kuchenka. Pracownia wyposażona jest także w piec konwekcyjno-parowy, dodatkowe stanowiska do przygotowania produktów, lodówki, specjalny ekran multimedialny, na którym będą wyświetlane na przykład przepisy, a także cały wachlarz drobnego sprzętu, zapewniającego lepsze kształcenie zawodowe i większe bezpieczeństwo pracy. - Pracownia jest nowoczesna. Mamy sprzęt wysokiej klasy, dobierany przez fachowców - podkreśla dyrektor szkoły, Jacek Stebel.
Uczniowie korzystają też z nowego zaplecza z szafkami. Tam przebierają się i przygotowują do zajęć. Tam znajdują się także dwie nowoczesne zmywarki, których jeden cykl mycia naczyń to zaledwie 4 minuty. - Testowaliśmy. To się sprawdza, a naczynia są naprawdę czyste - zachwala dyrektor.
Stara pracownia gastronomiczna mieściła się w pomieszczeniach piwnicznych. Nie spełniała więc obowiązujących norm. Dlatego Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach zadecydowała w 2012 r., że trzeba ją wyprowadzić z piwnicy na inny poziom. Tak się stało. - Teraz uczniowie mają zdecydowanie lepszy komfort pracy. Nowa pracownia jest trzy razy większa - zaznacza dyrektor Stebel. Dodaje, że szkoła starała wykazać się gospodarnością i sprzęt z poprzedniej pracowni, który nadawał się do użytkowania, nie odszedł do lamusa, tylko został wkomponowany w nową.
Pracownia powstała z pieniędzy starostwa powiatowego w Wodzisławiu. Kosztowała 198,4 tys. zł.