Zespół Szkół Zawodowych wyszedł do ludzi
Uczniowie i nauczyciele ZSZ pochwalili się szerszemu gronu swoimi umiejętnościami i zorganizowali specjalną akcję na terenie jednego z raciborskich supermarketów.
Katarzyna Kieś i Adriana Bulla już drugi rok uczą się w zawodu kucharz. Obie są bardzo zadowolone z nauki, szczególnie z zajęć praktycznych. Tym co robią na co dzień, uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Zawodowych w Raciborzu pochwalili się szerszemu gronu i zorganizowali specjalną akcję na terenie jednego z supermarketów.
- Bo to naprawdę świetna szkoła! - uczniowie przekonują do wybrania właśnie ZSZ przy ul. Wileńskiej. Katarzyna Kieś i Adriana Bulla są w drugiej klasie "zawodówki" gdzie uczą się w zawodzie kucharz. Obie są bardzo zadowolone z nauki, szczególnie z zajęć praktycznych. Choć niektóre umiejętności są w stanie wynieść z domu, to jednak nic nie zastąpi nauki pod kierunkiem profesjonalnie przygotowanej kadry.
Co prawda na rynku pracy od kucharzy wymaga się coraz więcej, ale też ich zawód cieszy się coraz większym prestiżem. Szczególnie ci z doświadczeniem i umiejętnościami mogą liczyć na pracę w atrakcyjnym miejscu i dobre zarobki. Dodatkowo w szkole można też nauczyć się języka obcego zawodowego. - To spory atut na którym pracodawcy zależy coraz częściej. Poza tym może ułatwić zdobywanie doświadczenia sw pracy za granicą - przekonują nauczyciele.
Zespół Szkół Zawodowych to nie tylko "zawodówka", ale też technikum. Natalia Sabaś chwali sobie naukę na kierunku technik analityk. Ten kierunek to przede wszystkim praktyka w laboratorium, a co ważne - żadna inna szkoła w mieście tego nie oferuje. - Na targach edukacyjnych organizowanych przez uczelnie wyższe, często spotykałyśmy uczniów klas chemicznych z liceów ogólnokształcących, którzy nie wiedzieli nawet jak wygląda podstawowy sprzęt laboratoryjny. A dla nas to już podstawa - przyznaje Natalia.
Ewa Pośpieszny, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych mówi, że na rynku pracy jest zapotrzebowanie na profesjonalnych kelnerów. - Minęły czasy, gdy kelnerem w dobrej restauracji mógł być każdy. Szkoła otrzymuje wiele sygnałów z hoteli i restauracji w regionie zainteresowanych świetnie wykształconymi kelnerami, kucharzami, recepcjonistami, pracownikami obsługi hoteli - wyjaśnia nauczycielka. Stąd poszerzenie oferty szkoły o technika w zawodzie kelner. Najlepsi mogą liczyć nie tylko na miejsca praktyk w dobrych hotelach, ale także na znalezienie pracy po skończeniu szkoły.
Uczniowie podczas zorganizowanej przez siebie akcji zapoznawali zainteresowanych ofertą szkoły, a nawet częstowali klientów przygotowanymi przez siebie koreczkami i ciasteczkami. Na przygotowanej prezentacji zdjęć i filmach szkoła chwaliła się piękną dekoracją potraw i stołów przygotowanych prze uczniów podczas zajęć oraz różnych konkursów.
Przyszli technicy obsługi turystycznej i hotelarstwa przygotowali ulotki z propozycjami jednodniowych wycieczek w regionie i zachęcali ludzi do aktywnego spędzania wolnego czasu.
Fryzjerki z "zawodówki" i technikum upiększały najmłodszym odwiedzającym buzie i układały efektowne fryzury.
źródło: ZSZ w Raciborzu