Takiej książki jeszcze nie było. „Kuchnia Matki Boskiej. Co jadł Jezus, Maryja, apostołowie...” (wyd. Śląskie ABC) to niecodzienny zbiór przepisów. Jej autor – Marek Szołtysek – opowie o swojej najnowszej publikacji podczas spotkania, 19 grudnia w salonie Empik Focus Park w Rybniku.
Rybnik, Bolesława Chrobrego 1
„Kuchnia Matki Boskiej. Co jadł Jezus, Maryja, apostołowie...” jest albumem religijno-kulinarnym z akcentami podróżniczymi i historycznymi. Bogato ilustrowana książka posiada około 450 unikalnych zdjęć. Jej autor przedstawia na fotografiach liczne wątki związane z biblijnymi bohaterami: co jedli, pili, z czego i jak przyrządzali swoje posiłki, jakich używali naczyń, jakich przypraw. Opowieści te są potwierdzane odpowiednimi cytatami z Pisma Świętego.
Książka przedstawia sprawdzone przepisy na biblijne potrawy. Zawiera m.in. receptury na przysmak króla Dawida, czerwoną zupę Jakuba, ciecierzycę św. Marty czy cukierki św. Jana.
Marek Szołtysek – pisarz, dziennikarz, historyk, znawca kultury i kuchni śląskiej. Redaktor „Gazety Rybnickiej”.
19 grudnia, godz. 9.00 – 15.00
Empik Focus Park, Rybnik
ul. Chrobrego 1