Ulewy w regionie. Walka z żywiołem i szacowanie strat
Zmieszana z ziemią woda zalała setki posesji i piwnic. Podmyte tory, uszkodzone nawierzchnie dróg i chodników, przepusty - wszystko to składa się na krajobraz po katastrofie.
Czwartkowa nawałnica i spowodowana nią powódź w Lubomi podmyły przepust, znajdujący się w ciągu ul. Granicznej. To na drodze powiatowej łączącej Lubomię z Raciborzem. Drogowcy walczą o to, by drogi nie trzeba było zamykać.
- Woda wdzierała się z dwóch stron, bo od ulicy i od podwórza. Z kamieniami, ze szlamem. Siła była ogromna. Nurt wyłamał drzwi - nie dowierza Katarzyna Wiencis z Rydułtów, która wraz z mężem prowadzi sklep przy ul. Ofiar Terroru. - Tyle zniszczeń. Zalane lodówki, pralki, telewizory... Ten sklep był dla nas wszystkim, pracowaliśmy...
Ostatnie warunki atmosferyczne nie były łaskawe dla naszego regionu. Ulewne deszcze, które przeszły m.in. nad gminą Krzyżanowice wyrządziły wiele szkód.
17 maja wybrałam się z aparatem do Lubomi, która znalazła się w gronie miejscowości najbardziej dotkniętych nawałnicą z 13 maja. Na to, co zastałam na miejscu trudno znaleźć określenie. Takie, które idealnie oddawałoby to, co widziałam.
Starosta Raciborski Grzegorz Swoboda alarm ogłosił wieczorem 13 maja. Zarządzeniem z 17 maja podjął decyzję o odwołaniu wcześniejszej decyzji.
Intensywne opady deszczu powodują liczne podtopienia oraz zalania dróg i posesji. Takie zdarzenia oraz potrzeby z nimi związane można zgłaszać e-mailowo na adres: zgłoszenia@wodzislaw-slaski.pl.
Skala zniszczeń po czwartkowej ulewie w Rydułtowach jest ogromna. Zniszczone posesje, zalane piwnice, auta po sufit w wodzie. Strażakom i służbom miejskim pomaga 26-osobowy oddział Wojsk Obrony Terytorialnej. W sobotę sprzątali ul. Ofiar Terroru. Pomagają też zwykłym mieszkańcom w porządkowaniu posesji. Wspólnie z pracownikami Zakładu...
Uwaga mieszkańcy powiatu wodzisławskiego. IMGW wydało właśnie ostrzeżenie przed intensywnymi opadami deszczu.
Ulewne deszcze, które w ostatnim czasie nawiedziły nasz region, wyrządziły wiele szkód. Jakie należy spełnić warunki, aby otrzymać pomoc finansową?
Włodarze Raciborza i Powiatu Raciborskiego mówili dziennikarzom, jak wygląda sytuacja ziemi raciborskiej po drugim dniu usuwania skutków nawalnych deszczy. Burze mają powrócić - czy powiat jest gotów na kolejne starcie z wielką wodą?
Akcję zorganizowano z inicjatywy Wiceministra Sprawiedliwości Michała Wosia, któremu resortowo podlega Służba Więzienna.
W związku z poprawiającą się sytuacją hydrometeorologiczną w regionie, alarm przeciwpowodziowy dla powiatu wodzisławskiego został odwołany.
Gmina Krzyżanowice odwołała nie tylko Jarmark na Granicy, ale wszystkie inne wydarzenia kulturalne zaplanowane w dniach 22-23 maja. Powodem jest nawałnica, która w ostatnim czasie nawiedziła region.
Moja babcia została zalana w 1997, w 2010 i teraz w 2021 r. W tym roku aż do pasa - pisze do naszej redakcji pani Daria. Jej babcia mieszka przy ul. Potockiej nad potokiem Lubomka, który w czwartek po gwałtownej ulewie zamienił się w rozległą rzekę. Niemal wszyscy mieszkańcy ul. Potockiej, a także wielu mieszkańców ul. Korfantego doświadczyło...
W Gorzyczkach podczas środowej nawałnicy doszło do nietypowego zdarzenia. Grupa młodych chłopaków jadąc w ulewie wjechała samochodem w rozlewisko.
W głowie się nie mieści, ale hejterzy nie odpuszczają nawet tym, którzy bezinteresowanie pomagają osobom poszkodowanym przez ulewy. Przekonaliśmy się o tym dzisiaj.
Wczorajszy opad był rekordowy. Takich opadów nie było nawet w czasie powodzi 1997 r. - mówi Bogdan Burek, zastępca wójta Lubomi. Szacuje, że wczoraj spadło około 55 l wody na metr kwadratowy w ciągu jednej godziny. W wyniku powstałej powodzi oraz spływu ziemi i piasku porwanych z pól ucierpieć mogło, wedle wstępnych szacunków, około...