W Rybniku już myślą o Jarmarku Bożonarodzeniowym
Zbiór ważnych informacji dla potencjalnych wystawców (termin, koszy wynajęcia domku, godziny otwarcia, preferowany asortyment).
Rybnik już po raz siódmy organizuje Jarmark Bożonarodzeniowy. Tym razem będzie to najdłuższy jarmark na rybnickim Rynku, ponieważ trwać będzie aż 20 dni - od 4 do 23 grudnia 2015 r.
Ustalono, że handel odbywać się będzie tradycyjnie w jednolitych drewnianych domkach w godzinach od 10.00 do 18.00. Wyjątkami będą niedziele: 6 grudnia, 13 grudnia i 20 grudnia, gdzie trwać on będzie od 11.00 do 20.00 (z uwagi na organizowane w te dni imprezy miejskie).
Wystawcy z całej Polski, chący wystawiać swoje produkty w Rybniku, zobowiązani są do przesłania wypełnionej Karty Zgłoszenia do dnia 31 października 2015 r. na adres organizatora jarmarku, tj. Domu Kultury w Rybniku-Chwałowicach. Można to uczynić: korespondencyjnie na adres: Dom Kultury w Rybniku - Chwałowicach, 44-206 Rybnik ul. 1 Maja 91B, faxem na nr: 32 4216222 w.40 i e-mailem z dopiskiem w tytule „VII Jarmark Bożonarodzeniowy” na adres: jarmarkrybnik@wp.pl (tylko w przypadku zeskanowania wypełnionej KARTY ZGŁOSZENIA WYSTAWCY). O możliwości wystawienia danego stoiska decyduje organizator jarmarku, który zastrzega sobie prawo do odmowy przyjęcia zgłoszenia bez podania przyczyny. O przyjęciu zgłoszenia lub odmowie jego przyjęcia Wystawca zostanie powiadomiony przez organizatora w terminie do 10.11.2015 r. (mailowo lub telefonicznie).
Preferowane będą stoiska o charakterze świątecznym, w których prowadzona będzie sprzedaż m.in. takiego asortymentu jak:
- rękodzieło artystyczne, ozdoby choinkowe, zabawki, świece, choinki, stroiki itp.,
- wyroby z drewna, wikliny, słomy, lnu, szkła, metali, papieru, skóry itp.
- wyroby regionalne i tradycyjne wykonane z naturalnych materiałów,
- artykuły spożywcze w tym: pieczywo, słodycze, wypieki świąteczne, drobne przekąski i potrawy, wyroby wędliniarskie, sery, wędzone ryby, miody, suszone owoce, orzechy, przyprawy,
- gastronomia w tym: grzane wino i piwo, miód pitny, nalewki, soki, itp.
- inny asortyment zaakceptowany przez organizatora.
Koszty udostępnienia stoiska (drewniany domek) - na 1 dzień kszztałtują się następująco:
- gastronomia (bez względu na asortyment): cały domek - 150 zł, połowa domku - 75 zł;
- artykuły spożywcze (bez względu na asortyment): cały domek - 100 zł, połowa domku - 50 zł;
- rękodzieło, wyroby regionalne itp. (z wyjątkiem gastronomii i produktów spożywczych):
- cały domek - 50 zł, połowa domku - 25 zł;
- W przypadku występowania na jednym stoisku różnych grup asortymentu, koszt stoiska ustalony będzie w odniesieniu do asortymentu, do którego stosuje się najwyższą kwotę opłaty.
Uczestnicy Jarmarku są zobowiązani do przestrzegania postanowień opracowanego na tą okoliczność tradycyjnie już, Regualminu Jarmarku.
Wszelkie informacje o VII Jarmarku Bożonarodzeniowym w Rybniku, można uzyskać w Domu Kultury w Rybniku-Chwałowicach, osoba do kontaktu: Krzysztof Łapka - tel. 513064196 , e-mail: jarmarkrybnik@wp.pl
Karta Zgłoszenia Wystawcy.doc Regulamin.docźródło: DK Chwałowice, oprac. żet, fot. z arch. DK Chwałowice